четвер, 28 січня 2010 18:16

Загинуло чотири тонни риби

В урочищах Байкал та Очеретяне поблизу сіл Худяки та Леськи Черкаського району гине риба. Крига завтовшки 15 см не пропускає повітря. За попередніми підрахунками, загинуло понад 4 т малька.

— Сніг придавив кригу, а крига придавила рибу. Може бути те, що й 10 років тому, коли тут лягло 400 тонн риби, якщо нічого не будемо робити, — розповідає державний інспектор рибохорони Юрій Трофименко.

Щодня на кригу з лопатами та палицями виходять працівники рибохорони та рибалки. Гуртом пробивають лунки. Рятують рибу і спеціальними помпами. Перекачуючи воду з однієї лунки в іншу, таким чином насичують водойму киснем. Торік за такий пристрій обласна влада віддала понад 12 тис. грн. Проте щоб зарадити ситуації, потрібно принаймні 10 таких помп.

— Я дзвонив і в Кабмін на гарячу лінію, і до обласної влади ми зверталися, але ніде ніякої реакції. Риба всім потрібна тільки тоді, коли йде її вилов, тоді всі нам допомагають, — скаржиться рибінспектор.

Торік у Черкасидержрибоохороні розробили проект, який міг би допомогти рибі вижити взимку. Нерестилище мали з"єднати з Дніпром, щоб мальок під час морозів переходив у річку. Проте сільські ради прилеглих сіл на такі дії своєї згоди не дали.

Зараз ви читаєте новину «Загинуло чотири тонни риби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути