понеділок, 05 грудня 2011 06:30

Вигідно садити горіхові сади

Автор: фото: Інна ІЩУК
  Вадим Рудишин: ”Заклали на зберігання більше тисячі тонн картоплі”
Вадим Рудишин: ”Заклали на зберігання більше тисячі тонн картоплі”

"Для Черкащини в сільському господарстві цей рік один із кращих за всю історію області. Зібрали 3 мільйони 570 тисяч тонн зерна. Це рекордний показник. Урожайність, у середньому, 50 центнерів з гектара. Це найкращий показник по Україні", — розповідає начальник головного управління агропромислового розвитку обласної держадміністрації Вадим Рудишин, 52 роки.

Чим допомагаєте сільгоспвиробникам?

— Прийняли програми розвитку молочного скотарства і свинарства та овочівництва. За останньою створюємо інтервенційний фонд. От приміром, цього року навесні був скачок цін на овочі, наступного такого не буде, бо ми заклали на зберігання більше тисячі тонн картоплі. І в період, коли ціни зростатимуть, ми викинемо її на ринок за низькою ціною. Працюють програми відшкодування відсоткової ставки кредитів та вартості будівництва і реконструкції тваринницьких приміщень. Хоча на компенсацію подали тільки три господарства, бо треба зібрати багато документів. Звертаються ті, хто зробив масштабне будівництво.

Чому стали менше тримати худоби?

— 70 відсотків корів і свиней від загальної кількості в області на сьогодні перебувають у населення. І ця кількість постійно знижується. Основна причина — соціальний фактор. Хто тримає свині та корови? Переважно пенсіонери, яким з кожним роком усе важче доглядати за худобою. Як наслідок — не маємо приросту тварин в області. Причинами є також завезення м'яса із-за кордону та продаж його за демпінговими цінами і постійне коливання цін на ринку.

Які напрями є перспективними?

— Розвивається садівництво. Посадка не лише плодових садків, а й горіхових. У Лисянському, Чигиринському, Смілянському районах такі садки вже є. Це новий напрямок аграрного бізнесу не тільки області, а й усієї України. Другий перспективний напрям — це вирощування овочів у закритому ґрунті. Тут гарно працює Уманський тепличний комбінат.

Зараз ви читаєте новину «Вигідно садити горіхові сади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути