понеділок, 22 квітня 2013 05:15

"В Одарича немає реальних конкурентів"

Автор: фото: Ірини Патлатюк
  Сергій Пасічник: ”Тулуб не збирається кардинально щось міняти, просто хоче зробити Одарича більш слухняним”
Сергій Пасічник: ”Тулуб не збирається кардинально щось міняти, просто хоче зробити Одарича більш слухняним”

11 квітня депутати Черкаської міськради проголосували за розпуск виконавчого комітету і припинення повноважень заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів та керуючого справами. Рішення підтримали "бютівці", "регіонали" та комуністи.

— Мер Сергій Одарич багатьох дратує своїми ініціативами, й тому зробити для нього якусь капость було цікаво і без зовнішніх стимуляторів, — розповідає 33-річний Сергій Пасічник, керівник агентства стратегічних досліджень. — Ще один сценарій — керівництво області з дресирувальною метою вирішило Одарича поставити на місце.

Новоутворена більшість у міськраді може відправити у відставку мера?

— Теоретично може. Команда, яка підтримуватиме нинішнього голову, не така велика. Частина "Вільних демократів" "попливли", а ще на частину можна вплинути. Видно, йде мова про великі земельні проекти, комерційні, фінансові, в яких Одарич виявив непоступливість, і йому таким чином натякнули, що треба бути більш зговорчивим. Можливо, це просто зачистка поля перед боєм, прагнення завести в міськвиконком своїх людей. Якщо Одаричу оголосять імпічмент і протягом найближчих трьох місяців буде виборча кампанія, у нього немає реальних конкурентів. Для частини людей Одарич асоціюється з культурними заходами. Для інших — зі зрушеннями у бізнесі. При нинішніх розкладах у нього є всі шанси перемогти на виборах.

З'явилася нова депутатська група "Черкащина". Її можна назвати третьою силою?

— З третьою силою в Україні взагалі не складається, тому й на місцевому рівні таке навряд чи буде. Олександр Радуцький, який утворив об'єднання "Черкащина", має свої політичні амбіції. Не виключаю, що Радуцький може бути елементом чиєїсь гри. Деяким людям, що ображені й викинуті з Одаричевої команди, вигідно на цих політичних амбіціях попрацювати. З іншого боку, частина депутатів має бізнесові інтереси. І поки йдуть війни між міським головою та радою, в цей час можуть їх вирішити.

Про що говорить вихід із партії Вільних демократів Нарека Казаряна?

— Про два моменти: в Казаряна є бізнес, на який можуть тиснути. Другий — ситуація, коли на виборах виводиться паралельна страховочна команда. Добре, коли йде молода команда, нейтральна, яка гнобить потроху і діючу владу, і опозицію, а потім у міській раді приєднується до того ж самого Одарича.

Назвіть кандидатів, які готові балотуватися на мера Черкас.

— Радуцький стартував трохи зарано, в конкурентній боротьбі з Одаричем може спалити всі свої позитивні напрацювання. Віктор Білоусов, депутат від Компартії. Розумний чоловік, має багато конструктиву, але щось у нього не складається. На мери він балотуватися буде, бо має певний електорат і рейтинг. Якщо й сам не захоче, то зацікавлені люди можуть попросити, для відтягування голосів. Очевидно, що хтось буде від Партії регіонів. Якось лаштувався Сергій Отрешко: і громадську організацію створив, і газету відкрив. Зараз нема інформації про нього. Хтось має бути від опозиції. Міг би піти Булатецький, але в нього інше завдання — Верховна Рада. Гарним кандидатом став би Микола Мирза, але він в одній команді з Одаричем. І думаю, не збирається псувати з мером стосунки.

Міський голова говорив, що на його депутатів тиснули, аби голосували з "регіоналами". Чи має губернатор важелі впливу на Одарича?

— Губернатору Тулубу цікаво мати когось "свого" мером, більш керованого. Обласному керівництву Одарич не догодив тим, що не є представником Партії регіонів. Вплинути на мера може запросто. Просто ніхто серйозно не брався. Але схоже на те, що Тулуб не збирається кардинально щось міняти, просто хоче зробити Одарича більш слухняним. Тулуб зі старої, кучмівської команди, яка намагається мати справу з прогнозованим противником, аніж поставити когось і невідомо, що з цього вийде. Он силовикам сказали мітинг прибрати, то розігнали найбрутальніше в Україні.

Зараз ви читаєте новину «"В Одарича немає реальних конкурентів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути