понеділок, 03 грудня 2012 06:45

У новому мікрорайоні п'ять років немає світла

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  На вулиці Шоста Східна в уманському мікрорайоні Східний п’ять років немає світла. На всю вулицю стоять чотири стовпи
На вулиці Шоста Східна в уманському мікрорайоні Східний п’ять років немає світла. На всю вулицю стоять чотири стовпи

— Ми тут коли починали строїтися, нам обіщали всьо — і воду, і газ, і світло. П'ять років будинок ставили. Хотіли мати своє житло, щоб не тинятися по зйомних. А тепер продаємо, — розказує уманка Ольга Павлійчук, 34 роки. Із чоловіком звела дім у мікрорайоні Східний. Тепер його продають, бо на масиві немає світла, води та газу. Родина орендує двокімнатну квартиру в місті.

Мікрорайон Східний на околиці Умані поряд з автодорогою Київ — Одеса. У п'ятницю близько 14.00 їдемо маршруткою №17. У мікрорайоні кілька невеликих вулиць. Електростовпи є не на всіх. Багато порожніх ділянок, є недобудовані хати із забитими вікнами та дверима.

Без освітлення в мікрорайоні вул. Шоста та Сьома Східні. На останній — розміщений одноповерховий будинок Павлійчуків. На початку вулиці стоять чотири електричних стовпи. По них натягнутий довгий чорний кабель до трьох будинків, ще шість — стоять без освітлення.

— Стовпи самі поставити не можемо. Зверталися і в міську раду, і в електромережі, кругом тільки руками розводять. У нас є люди, які тримають собак у хатах, бо на сигналізацію поставити не можна, а все ж крадуть. Баки крали, вікна били. Залізо, яке лишиш увечері, рано прийдеш — нема, — говорить Ольга.

Неподалік будується Олександр Сокирський, 30 років:

— Літом ми жили тут, то освітлення було від машинного акумулятора, але його на довго не хватає. Рядом у нас траса, вона освічується і вдень, і вночі. Ніхто уваги не звертає, коли ті лампи горять впусту. А в нас 100 метрів проводу кинути не можуть і 10 стовпів поставити.

На маршрутку вертаємося з молодою парою.

— Ми купили собі тут землю на початку літа, віддали 5 тисяч доларів, — розповідає Андрій Поліщук, 31 рік. — Почали звозити стройматеріали. Але літо пройшло, а світло на вулицю так і не провели. Сусіди кажуть, що чекають п'ять років.

У міській раді говорять, що грошей цього року в бюджеті немає. Проте люди можуть провести світло самі.

— Електрифікація вулиці за приблизними підрахунками обійдеться в 350 тисяч гривень. Забудовники мають об'єднатися в кооператив, щоб дії були організованими. Потім звернутися в електромережі, взяти технічні умови і виготовити проект. Після всіх узгоджень розраховують кошторис робіт, — розповідає директор Уманських електромереж Сергій Клочко.

Прокласти лінію можуть не лише електромережі, а будь-яка організація, яка має на це відповідні дозволи. Вартість залежить від кількості дворів і протяжності вулиці.

— Одна електропідстанція розрахована на 500 метрів електрокабелю. Коштує близько 110 тисяч гривень. Підключення світла до кожного будинку — біля 5 тисяч гривень. Дві такі підстанції вже є на Східному, їх і лінії електропередач проклали за кошти міського бюджету.

 

Ділянки без комунікацій продають дешевше

У Черкасах продають кілька десятків ділянок без підведених комунікацій. Зазвичай це земля на околиці міста. Вона найдешевша.

— У мікрорайоні Луначарський ділянку розміром 10 соток можна придбати за 16 тисяч доларів, є на вулиці Ватутіна 7,5 соток за 6 тисяч доларів. Узагалі ринок має безліч подібних пропозицій як у межах міста, так і на околицях і в селах району, — кажуть у черкаському агентстві нерухомості "Сіті".

Найкраще, коли такі ділянки в межах кооперативу.

— Державні структури зараз нічого не проводять, тому доведеться складатися самим. У кооперативі зробити це легше. Якщо ж його немає, беріть ділянку ближче до ліній електропередач, — радять. — Є люди, які спеціально купують землю без газу, бо хочуть зробити електроопалення. Водопостачання забезпечують, пробуривши на подвір'ї свердловину. Замість централізованої каналізації роблять вигрібні ями.

 

Зараз ви читаєте новину «У новому мікрорайоні п'ять років немає світла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути