Ексклюзиви
понеділок, 09 квітня 2012 06:15

У чоловічих туалетах поставили попільниці

Автор: фото: Інна ІЩУК
  Скляну попільничку поставили у туалеті на третьому поверсі Будинку рад у Черкасах. Раніше недопалки викидали у відра або банки з-під кави
Скляну попільничку поставили у туалеті на третьому поверсі Будинку рад у Черкасах. Раніше недопалки викидали у відра або банки з-під кави

У туалетах Черкаської облдержадміністрації на третьому поверсі поставили скляні попільниці. Там кабінет губернатора Сергія Тулуба та кілька управлінь.

— Красиві такі, під кришталь, білого і зеленого кольорів. Раніше бички від цигарок кидали у відра або банки з-під кави. Невідомо, скільки ці попільнички простоять, думаю, вкрадуть їх за пару днів, — каже працівник апарату обласної ради. Не називається.

Попільнички стоять на підвіконнях у чоловічих туалетах по обидва боки крила. У приміщенні відчувається запах тютюну, попри те що вікно повністю відчинене. В одній із попільничок понад 20 недопалків, в іншій — п'ять. Курили "Честерфілд", "Мальборо", "Славутич", "Приму". В обідню перерву протягом 40 хв. до туалету так ніхто і не заходить. У жіночих туалетах попільничок немає.

У господарському відділі купівлю попільниць заперечують.

— Є постанова Кабінету Міністрів, за якою заборонено купувати будь-які речі, окрім канцтоварів, тому попільнички ми не купували, — каже працівник відділу.

На першому поверсі біля сходів —  вихід у двір. Там облаштовані місця для паління. Двоє чоловіків у костюмах поспіхом викидають цигарки в бетонні сміттєві бачки. Усередині них стоять старі відра.

Кажуть, що губернатор Сергій Тулуб палить, але рідко. Спускається у двір, інколи курить біля машини. Його заступник Едуард Івакін палить глиняну люльку.

У міській раді для куріння є спеціально облаштований балкон на другому поверсі.

— Він тут із моменту будівництва приміщення, а бирку вцепили років два тому, — розповідає працівник мерії Володимир Котельва, 57 років. У руках тримає цигарку "Ель Де".

Вхід на балкон через пластикові двері. По обидва боки стоять металеві бачки для недопалків. Праворуч на склі приклеєний глянцевий папірець із написом "Місце для куріння" українською та англійською. Біля дверей лежить гумовий килимок.

О 14.50 на балкон заходять дві жінки. Починають тихо говорити. Сходами підіймається огрядний чоловік і жартома сварить пальцем жінок, відчиняє двері й каже: "Минздрав предупреждает!". Вони у відповідь сміються.

— Предупреждает, а ничего не делает, — відповідає білявка у спідниці й продовжує палити.

Працівниці мерії спускаються з четвертого поверху.

— Цього року заборонили палити будь-де, окрім цього балкона, — розповідає білявка, відмовляється називатися. — Але ми й раніше сюди приходили, бо надвір ще далі треба йти.

О 16.45 на балкон заходить начальник управління екології міськвиконкому Володимир Гусаченко, 47 років. Розмовляє по мобільному. Дістає з кишені цигарку "Капітан блек" зі смаком вишні.

— 70 відсотків працівників, які палять, приходять сюди. Решта ходить на вулицю, — каже Гусаченко. — У туалеті не можна курити. Навіть з етичних міркувань: хтось прийшов туди нужду справляти, а тут стоять курять — некомфортно для іншої людини.

Міський голова Сергій Одарич курить на балконі біля свого кабінету.

Порушують розпорядження попереднього губернатора

— У бюджетному кодексі записано, що заборонено фінансово підтримувати тютюнову індустрію. Якщо ці попільнички куплені за бюджетний кошт, то в цьому випадку казначейство не прослідкувало за дотриманням законодавства, — каже Сергій Гончар, представник коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну". — Бюджети навпаки повинні виділяти кошти для пропаганди здорового способу життя.

Крім того, колишній губернатор Олександр Черевко видавав розпорядження про цілковиту заборону куріння у приміщенні ОДА. Це розпорядження ніхто не скасовував.

 

Зараз ви читаєте новину «У чоловічих туалетах поставили попільниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути