четвер, 06 серпня 2009 18:25

У колодязях зникає вода

У селах Монастирищенського району зникає вода в криницях. Місцеві газети рясніють оголошеннями: підкопуємо колодязі, викачуємо намул.

— Уже двічі підкопували, а води так і немає, — скаржиться 51-річна Галина Гуйван із села Нове Місто. — За тиждень назбируються два з половиною відра. Цього року замовили установку для буріння свердловини. Пробурили 32 метри, дійшли до граніту. На джерело так і не натрапили. Далі від цих послуг довелося відказатися: за метр буріння в граніті треба заплатити 500 гривень.

Галина Іванівна бере люстерко. Ним вимірює рівень води, пускаючи на дно колодязя сонячних зайчиків.

— Ось, дивіться, яка мутна вода в наших криницях. Хіба її можна пити? — показує.

Така ж проблема в сусідки Галини Коновалової.

— Уранці витягнула три відра на стірку і все — в криниці води немає, — каже. — Економлю. Одне відро виливаю в стіральну машину, решту — в дві посудини для полоскання. Боїшся, щоби бодай крапля не впала на землю. Верхній одяг та постіль стіраю в сина. Питну воду бідонами привозимо із села Сарни. На городі нічого не поливаю.

Жінки стверджують, що криниці почали міліти 2002-го. Тоді селяни написали листи до Монастирищенської міської ради, якій підпорядковане село, та до райдержадміністрації. Просили під"єднати їх до центрального водопроводу. У серпні минулого року отримали дозвіл. Однак грошей на проектування водогону забракло. Нині міськрада вже проплатила 10 тис. грн, не вистачає ще 8 тис. Міський голова обіцяє знайти кошти.

Окрім Нового Міста, води мало в Зоряному містечку та на Заваллі. Потерпають від цього села Цибулів, Халаїдове та Коритня.

Користувачі центрального водогону в райцентрі проблем із водопостачанням не мають.

— У Монастирищі воду подають цілодобово, а не за графіком, як, скажімо, в Умані, — каже директор комунального підприємства Олександр Праніченко, 53 роки.

Головний спеціаліст Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області Костянтин Бондар, 38 років, каже: в Монастирищенському районі  немає потужного промислового виробництва, інших факторів, які вплинули б на зменшення рівня ґрунтових вод. Причина, радше, в малосніжних зимах і літніх посухах. Окрім того, на території цього району мало природних водойм.

Зараз ви читаєте новину «У колодязях зникає вода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути