понеділок, 25 липня 2011 07:15

Встановлять пам'ятник чотирьом гетьманам

Автор: фото: Юрій Стригун
  Місцевий житель Віктор розглядає залишки пам’ятника Леніну біля цукрозаводу у Шполі. Чорний мішок на вожді з’явився недавно. До того Ленін стояв без голови й руки
Місцевий житель Віктор розглядає залишки пам’ятника Леніну біля цукрозаводу у Шполі. Чорний мішок на вожді з’явився недавно. До того Ленін стояв без голови й руки

На центральній площі Тального готуються встановити пам'ятник чотирьом гетьманам України — Богданові Хмельницькому, Дмитрові Дорошенку, Іванові Мазепі й Дмитрові Вишневецькому. Це перший райцентр, де замість Леніна буде інший монумент.

— Плануємо увічнити "правильних" гетьманів, пов'язаних із Черкащиною, — каже голова Тальнівської райдержадміністрації 58-річний Леонід Єгоров. — Монумент буде високий — у чотири людських зрости. Над ним працюють київські скульптори. Жодної копійки бюджетних грошей не використаємо. Усе зробимо за спонсорські кошти.

Соборна площа без пам'ятника понад рік. Взимку 2010 невідомі повалили й розбили всі три монументи Леніну, що стояли в місті. Тоді ж почали обговорювати проекти майбутнього пам'ятника. Спочатку депутати міськради вирішили, що замість Леніна встановлять пам'ятний знак трипільському горщику. Він мав символізувати Тальнівщину як столицю трипільської культури. Однак на це міськрада не знайшла грошей. Тоді райдержадміністрація звернулася до місцевого мецената 60-річного Володимира Мовчана. Той запропонував встановити монумент українським гетьманам.

У Городищі на центральній площі Миру стоїть щогла з прапором. У перші роки незалежності "рухівці" пропонували замість пам'ятника Леніну поставити Іванові Мазепі. Але після демонтажу монумента 2000 року ніхто нових ідей не висував, хоч місцева газета оголосила конкурс.

— Мені подобається, що центральна площа Городища не має пам'ятника — більше простору, — говорить директор районного Палацу культури Андрій Биба, 47 років. — Площа часто стає місцем святкових заходів та народних гулянь. Вона позбавлена політичного забарвлення, однаково близька кожному жителю міста, незалежно від особистих поглядів та переконань.

У Кам'янці з 2006 року на центральній площі Леніна навпроти стоять два пам'ятники — Шевченку й Леніну. За рік до того монумент Шевченку встановили під березою на автозупинці перед готелем. Через кілька днів хтось уночі повідбивав із нього золоті літери. Після цього його урочисто перенесли до райдержадміністрації.

У Чигирині пам'ятник Леніну з центральної площі демонтували 2008-го. Але й досі не вирішили, кому встановити монумент замість нього. Того ж року пам'ятник Леніну знесли і з центральної площі Черкас. Площу реконструюють, хочуть, аби там були фонтани. У решті 15 райцентрів області центральні площі прикрашають пам'ятники Леніну.

— Хоч і був указ президента про демонтаж символів тоталітаризму, однак Ленінів позбулися не всі райцентри. Річ у тім, що до указу треба було додати рішення місцевої громади, — розповідає начальник служби охорони культурної спадщини області 56-річний Микола Суховий. — А місцеві громади не захотіли конфліктувати з комуністами й ветеранами. Тому, фактично, цей указ проігнорували. А на нові пам'ятники бракує грошей. Бронзовий монумент коштує 2 мільйони, а гранітний — від 1,5 до 2.

За Радянського Союзу монументи Леніну вважали пам'ятками мистецтва. Однак за незалежності Міністерство культури виключило їх із цього списку.

На Леніна вдягли мішок з-під сміття

Кілька місяців тому пам'ятнику Леніну навпроти цукрозаводу в Шполі невідомі відбили руку й голову. Комунальники начепили на Леніна чорний мішок із-під сміття.

— Їй-богу, як на покійника, — сміється місцевий 46-річний Леонід. — Так тому Леніну й треба, щоб знав, як топити Україну в крові. Катюзі по заслузі. Якщо комуняки його відремонтують — місцеві патріоти знову покалічать. Ленін тут не стоятиме.

Секретар міськради 34-річний Олександр Тимошенко впевнений, що пам'ятник нищать підлітки.

— Я не хочу ні про яку партію говорити, щоб не кинути ні на кого тінь. Однак далі так тривати не може. На сесії ми дали комуністам два місяці на роздуми. Або вони придумають, як охороняти Леніна, або ми його демонтуємо. Однорукий і безголовий пам'ятник місто не прикрашає. Мені особисто той Ленін не заважає. Французи свою Бастилію теж не спішать руйнувати.

 

Зараз ви читаєте новину «Встановлять пам'ятник чотирьом гетьманам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути