четвер, 10 червня 2010 20:46

Учні не хочуть сидіти за партами до 19 років

— Ринок праці в Україні потребує робітничих спеціальностей: водіїв, слюсарів, будівельників, електромонтерів, — каже Наталія Проценко, директор обласного навчально-методичного центру професійно-технічної освіти. — Закінчивши професійно-технічний навчальний заклад, молода людина має змогу без проблем улаштуватися на високооплачувану роботу, розпочати власний бізнес.

Професійно-технічна освіта стає дедалі престижнішою. В області близько 10 тис. учнів опановують робітничі професії.

— Більшість професійно-технічних навчальних закладів Черкащини оснащені сучасною технікою, використовують новітні інформаційні, виробничі та педагогічні технології. З учнями працюють висококваліфіковані викладачі та майстри виробничого навчання, — продовжує Наталія Дмитрівна. — Відбувається переорієнтація наших закладів на підготовку незайнятого населення, підвищення кваліфікації працюючого.

У Черкаській області професійну освіту можна здобути за такими напрямами: автотранспортний (водій, автослюсар), електроенергетичний-машинобудівний (токар, верстатник, електромонтер, зварник), інфраструктурний (оператор електронно-обчислювальних машин, обліковець), сільськогосподарський (тракторист-машиніст, овочівник, бджоляр), харчовий (кухар, пекар, бармен, офіціант), швейний та сфери обслуговування (швачка, закрійник, перукар) та будівельний (штукатур, маляр, плиточник, лицювальник) тощо.

Можна опанувати відразу кілька професій

— Переваги навчання у професійно-технічних закладах очевидні, — запевняє Наталія Проценко. — За півтора-три роки можна опанувати відразу кілька професій. Учні, які прийшли до нас після дев"ятого класу, окрім диплома, отримують атестат про повну загальну освіту. А це актуально зараз, коли в школах запровадили 12-річне навчання. Дедалі більше учнів не хочуть гаяти час за шкільною партою до 19 років. Тим більше що за цей термін можна здобути професію.

Із 8 по 11 червня у Черкасах відбувалася виставка-презентація новітніх досягнень професійно-технічних навчальних закладів області. Можна було ознайомитися з напрацюваннями педагогів профтехосвіти: підручниками, посібниками, різноманітними дидактичними матеріалами. Окремо були представлені творчі роботи учнів, переможців конкурсів і фестивалів.

— Головним завданням виставки-презентації було продемонструвати потребу якісної професійної освіти в умовах сьогодення, — зазначає Наталія Проценко. — Переконати учнів здобувати професії, які відповідають потребам української економіки та громадянського суспільства.

Зараз ви читаєте новину «Учні не хочуть сидіти за партами до 19 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути