четвер, 17 березня 2011 17:56

У новобудовах по півроку не працює ліфт

Автор: фото: Юрій СТРИГУН
  Найвищий будинок у Черкасах, що на розі вулиць Героїв Сталінграда й Смірнова, не можуть добудувати вже кілька років. Він матиме 21 поверх. Власники квартир досі не знають, коли отримають житло
Найвищий будинок у Черкасах, що на розі вулиць Героїв Сталінграда й Смірнова, не можуть добудувати вже кілька років. Він матиме 21 поверх. Власники квартир досі не знають, коли отримають житло

У Черкасах зріс попит на квартири в новобудовах. Ціни на них нижчі, ніж на вторинне житло. До кризи квадратний метр коштував 8 тис. грн, тепер середня ціна — 5 тис.

— Грошей у людей немає, а по кредити до банків уже ніхто не поспішає, — каже Юлія Колесинська, 28 років, із черкаського "Бюро нерухомості". — Від того ціна падає. Зараз найкращий момент для купівлі нового житла.

Підприємець 28-річний Дмитро Каплаушенко 2008-го купив двокімнатну квартиру в новобудові на вул. Героїв Дніпра, 23, коли ще будинку не було. Площа помешкання 74 кв. м. Платив по 4300 грн за "квадрат". Зараз робить ремонт.

— Мене захоплювала ідея самому стати проектувальником. Ми з дружиною найняли дизайнера. Це в нашій країні люди байдуже ставляться до планування житла, а на Заході це норма, — розповідає дорогою. За хвилину підходимо до будинку. — Ліфт іще не працює, але обіцяють зробити.

Піднімаємося на дев'ятий поверх. За металічними дверима — голі стіни. На підлозі — мішки з цементом, усюди пил. Олексій Мельник, знайомий Каплаушенка, клеїть у спальні шпалери. У квартирі два санвузли. Ванна облицьована плиткою. Сантехніки ще немає.

— Ванна не така велика, як хотілося. Зате кухня гарна. Всю розводку води робили самі. Узагалі Митниця — район холодний, але в нашому будинку тепло. Навіть дуже тепло, — каже господар.

У місті є кілька компаній, що пропонують нове житло: "Добробуд", "Надія", "Райагробуд", "Житлобуд" та київська фірма "Дніпровські хвилі". Більшість новобудов на Митниці. Ціни у всіх різні.

— Найдешевші квартири — в "Надії", 4300— 4400 за квадратний метр, — розказує Юлія Колесинська. — Найкращі краєвиди та місце розташування будинків — у "Житлобуду". Найякісніше житло — в "Дніпровської хвилі."

Переконує, що новобудови кращі за старі будинки:

— У квартирах усе нове: вікна, батареї, балконні двері, труби, лічильники, покращене планування, домофони, телефони. Покупець може походити поверхами й вибрати собі квартиру, де забажає. Площа однокімнатної квартири у новобудовах — 46–50 "квадратів". Це майже дорівнює площі двокімнатної "хрущовки". Незручність — треба все доводити до ума. Ставити сантехніку, стелити лінолеум чи ламінат. Тоді до вартості квартири треба додати ще 30 відсотків на облаштування. Крім того, якщо забудовник не надто надійний, можна погоріти на термінах. Тобто чекати на свою квартиру довше, ніж обумовлювалося попередньо. Майже в усіх новобудовах як мінімум перші півроку не працює ліфт. Якщо довше — можна говорити про незручності в квадраті. Адже всі будівельні матеріали для ремонту доводиться носити на горішні поверхи вручну.

Начальник відділу продажу будівельної компанії "Надія" 49-річна Ірина Сукач говорить про додаткові зручності:

— Ми маємо власний РЕУ, який обслуговує наші будинки. В усіх новобудовах — додаткові насосні станції, що рівномірно подають воду й опалення на нижні та верхні поверхи.

Новозбудоване житло розподіляють на три види: економ-клас, бізнес-клас та елітні будинки.

— Найдешевша однокімнатка на 37 квадратних метрів обійдеться у 20,5 тисячі доларів. Бізнес-клас — 56 метрів — 32 тисячі. Оплата лише в гривнях. Якщо клієнт забажає, можемо забудувати йому квартиру "під ключ". Це додатково коштуватиме щонайменше 100 доларів за квадратний метр. Оплата залежить від вартості матеріалів. Захоче клієнт дорогу сантехніку й ламінат замість лінолеуму — все це буде враховано у вартості.

Зараз ви читаєте новину «У новобудовах по півроку не працює ліфт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути