Ексклюзиви
четвер, 03 червня 2010 18:58

Треба ввести податок на сміття

Володимир Хоменко, 55 років, начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області:

— Щоб вирішити проблему зі сміттям, треба установити максимум урн, щоб вони були на кожній зупинці. Якщо урн немає, то куди кидати сміття? Друге — налагодити вчасний вивіз сміття: коли контейнер переповнений, то люди просто кладуть поруч. Третє — виховання: дітям ще в садку слід пояснювати, як поводитися зі сміттям. А то дитина цукерку з"їла, а обгортку викинула. Неабияку роль відіграє і пропаганда. Бо самі штрафи ситуацію не вирішать. Мені не сподобалося, що міська влада пустила дезінформацію про відеокамери. Добре було б зняти і без коментарів показати по телебаченню, як людина викидає сміття в недозволеному місці. Або розмістити в газеті фото.


Андрій Колесник, 39 років, міський голова Сміли:

— У нас у місті урн достатньо, машин для вивезення сміття теж. Чотири роки тому ми створили муніципальну інспекцію, яка чергувала біля стихійних смітників і виписувала штрафи. Це було досить ефективно. Але інспекція проіснувала всього 1,5 роки, бо міська рада не виділила грошей на її утримання. Зараз у нас такими повноваженнями наділені   працівники відділу екології та житлово-комунального комплексу, позаштатні працівники управління екології. Треба просто закласти кошти і в тих місцях, де споконвічно були стихійні смітники, поставити урни. Бо якщо люди привчилися викидати сміття в одне місце, то туди його й носитимуть. Також треба ввести плату за вивезення сміття у вигляді податку. Коли буде достатня кількість баків і буде сплачуватися податок за сміття, ніхто не буде смітити біля двору.


Володимир Радченко, 35 років, економіст тальнівського підприємства "Комунальник":

— Треба прийняти закон про обов"язкову плату за вивезення сміття для жителів приватних будинків — тоді ми зможемо працювати з усіма людьми, бо зараз вони просто відмовляються укладати з нами договори. А в нас немає механізму, щоб їх примусити. Сьогодні в Тальному на 16 тисяч населення сміття вивозять лише 4,6–4,8 тисяч осіб. Решта несуть в яри. На тих територіях, які ми обслуговуємо, контейнерів достатньо. У приватному секторі, де їх ставити недоцільно, люди просто складають мішки зі сміттям біля дворів і ми його завантажуємо вручну. Плата за вивезення сміття в Тальному — 6,12 гривні з однієї особи, яка живе в приватному секторі. Ті, хто живуть у багатоквартирних будинках, сплачують 5,76 гривні. Якщо платитимуть усі, ціна на вивезення сміття впаде наполовину.


Андрій Сачук, 37 років, голова черкаської міської організації Партії зелених:

— Культура чистоти починається із екологічного виховання в дитячому садку, де навчають, що означає жити в чистоті та гармонії з природою. Органи місцевого самоврядування в Черкасах не мають чіткої програми дій зі збору та утилізації сміття. Побудова  сміттєпереробного заводу — ось завдання номер один.

Зараз ви читаєте новину «Треба ввести податок на сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути