Ексклюзиви
четвер, 23 жовтня 2008 18:02

Таміла Олійник стала обличчям ювелірної фірми

За радянських часів іноземців у Тальному не бачили до 1941 року. У лютому 1942-го до Німеччини відправили першу партію остарбайтерів. 1945 року повернулися не всі. Частина загинула. Дівчата повиходили  заміж за європейців.  Дехто й досі живе в Австралії та США.

Тальнівчанка Галина познайомилася з полоненим поляком Станіславом Мілевичем у баварському Розенґаймі. Одружилися 1945-го. Рік жили в Баварії. Потім переїхали до Польщі. Там у подружжя народилися два сини. 1949 року Галина вмовила чоловіка виїхати до Радянського Союзу. У Тальному Станіславові не давали паспорта, не брали на роботу і змушували щотижня відмічатися в міліції. Він заробляв тим, що збирав у лісі жолуді й здавав їх заготівельникам. По смерті Сталіна чоловік написав листа на ім"я голови Верховної Ради України. Невдовзі йому дали паспорт. Мілевич до пенсії працював слюсарем на водоканалі. До родичів у Польщу їздив раз — 1976-го. Помер 2003 року. Перед смертю отримував польську пенсію як колишній вояк Армії Крайової.

Потому іноземців побачили в місті 1978 року. Будівельники із Східної Німеччини прокладали газопровід "Дружба". Ерхардові Кельху сподобалася тальнівчанка Ольга Вальчак. Весілля справили взимку 1979-го. Наступного року молоді виїхали до НДР. У них народився син Андреас. Ольга закінчила фінансовий факультет Берлінського університету ім. Гумбольдта. За кілька років розлучилася з чоловіком. Жити  залишилася в Німеччині. Працює головним бухгалтером на хімічному концерні.

Загалом у 1970-х до Східної Німеччини виїхали 19 тальнівчанок. Повернулася одна.

2006 року Таміла Олійник вийшла заміж за канадця українського походження. Познайомилася з ним у протестантській церкві. У 45 років стала рекламним обличчям місцевої ювелірної фірми. В Тальному жінка була безробітною.

Останньою з іноземцем побралася тальнівчанка Наталія Євич. Із поляком Павлом Гаєвським вона познайомилася через Інтернет. Подружжя живе у Кракові.

За 60 років не було випадку, щоб тальнівські чоловіки привозили до райцентру дружину-іноземку.

Зараз ви читаєте новину «Таміла Олійник стала обличчям ювелірної фірми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути