Ексклюзиви
четвер, 31 березня 2011 17:49

Стіна впала на газову трубу

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Тетяна Валайтіс показує опломбовану газову трубу біля своєї веранди у будинку на вулиці Кірова в Черкасах
Тетяна Валайтіс показує опломбовану газову трубу біля своєї веранди у будинку на вулиці Кірова в Черкасах

Із 23 березня у чотирьох із восьми квартир будинку №45 на вул. Кірова у Черкасах відключили газ. За 2 м від двоповерхівки територію розчищають від залишків старих складів трикотажної фабрики. На їхньому місці буде торговельно-розважальний центр "Любава-сіті". Під час демонтажу на житловий будинок упала 3-метрова стіна, пошкодила газопровід.

Будинок розташований у центрі. Двір обгороджений. Стіни двоповерхівки потріскані. На місці обірваної труби — новий шматок. Він відрізняється новою жовтою фарбою.

— Із самого ранку як трусонуло, ніби землетрус. Я пила чай, то чашка на столі перевернулася, й усе вилилося. А донька Інна навіть із ліжка впала. Ми дуже злякалися. Відразу подумали на будівельників, що щось трапилося. Бо вони тут щодня працюють. Вибігли на вулицю. А в дворі немає чим дихати, газ смердить. Виявляється, що 3-метрова у дві цеглини стіна впала на наш будинок та обірвала шматок газової труби. А вітер якраз віяв у двір. Будівельники й аварійну службу викликали. Порив ліквідували, але чотирьом квартирам газопостачання перекрили. Нам сказали, що перегородка у кухні не така як треба, — Тетяна Валайтіс показує біля входу до своєї веранди опломбований газовий вентиль. — Ми не знаємо, що ще чекати від такого сусідства. Стіни тріскаються. Там за сараєм викорчовували дерево і пошкодили дах. Щоправда, пообіцяли шифер замінити.

Чоловік Тетяни 42-річний Юрій Валайтіс заносить із сараю до кухні газовий балон:

— Коли дружина їсти наварить, виношу в сарай. Опалення у квартирі теж не працює. Гріємося електрообігрівачами. Добре, що хоч онуки весь день у садочку. Якби газ відключили влітку, то ще півбіди. Хоч не холодно було би.

Валайтіси кажуть, раніше будівельники працювали до пізнього вечора. Шум і гуркіт був такий, що у вікнах скло дрижало.

— Будівельники ще й жартували, почекайте, ось як вбиватимемо сваї, от тоді відчуєте. Ми поскаржилися в архітектуру міста. Тепер роботи тривають до шостої вечора. А сваї їм нібито наказали не вбивати, а вкручувати.

— Ми тепер боїмося. Бо не знаємо, чи витримає наш будинок якісь ще навантаження. Він збудований понад 140 років тому якимось куркулем, — говорить 56-річна Надія Пірятинець із квартири №8. У неї теж немає газу. — Мені газовики сказали, що старе обладнання.

Після інциденту забудовники поставили металеву огорожу. Межу між будинком і своєю територією не порушили.

В архітектурі міста кажуть, за планом, котлован не копатимуть і не забиватимуть сваї. Приміщення зведуть не ближче, ніж за 15 м від будинку.

— У квартирах, які відключили від газопостачання, виявили порушення експлуатації внутрішньобудинкового обладнання. Всім мешканцям виписали попередження для їх усунення. Вони знають, що їм потрібно зробити. Як тільки ліквідують порушення, ми газопостачання відразу підключимо, — каже Віктор Литвин із "Черкасигазу".

Зараз ви читаєте новину «Стіна впала на газову трубу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути