четвер, 16 жовтня 2008 15:37

Спілка "Міжгір"я" не видає пайовикам акти на землю

Із початку осені намагаються розпаювати єдине нерозпайоване господарство Черкащини — спілку колективних власників "Міжгір"я". Вона об"єднує села Чорнобаївського району — Червоногірку, Скородистик, Іркліїв та Загородище. За розпаювання виступають деякі члени спілки та спадкоємці померлих.

4 жовтня провели збори членів спілки.

— Де ж та правда, коли по 2,8 гектара землі наділять тому, хто 30 років у колгоспі проробив, і тому, хто отримав право на пай у спадок, — скаржиться обліковець тракторної бригади 48-річний Сергій Соломка.

Закінчується реєстрація, члени спілки заходять до зали. Звітує директор Станіслав Іваніщенко, 47 років.

— Чому ж ми зараз хочемо розірвати господарство, яке не один рік стягували наші діди та батьки? Хто з вас обробить ті три гектара землі, які дадуть?

— Ми у вас землі не просимо. Ви нам видайте акти на землю, а земля хай буде в господарстві, — кричить із заднього ряду тракторист Іван Півень. — Я хочу мати документ на руках, який засвідчить, що в мене є земля.

— Роздамо ми вам акти, і зразу ж до вас прийдуть із пачками грошей. Хто проти грошей вистоїть? — відповідає Іваніщенко. — А півтори тисячі гектарів — земля померлих пайовиків — одразу райадміністрації відійде. Хай усі спадкоємці заявлять своє право на неї, тоді говоритимемо про розпаювання.

Кілька працівників господарства виступають проти розпаювання. Питання ставлять на голосування. Вирішують землі не паювати.

Спілка колективних власників "Міжгір"я" існує з 1994 року. Тоді в ній було 892 особи. Відтоді померло 447, більшість спадкоємців своє право на пай не підтвердили.

6 вересня цьогоріч збори пайовиків ініціювали райдержадміністрація та сільрада. 229 із 237 присутніх вирішили землі розпаювати. Керівництво спілки подало позов до господарського суду визнати рішення зборів недійсним. 15 вересня суд позов задовольнив. 8 жовтня голова Чорнобаївської адміністрації   особисто вручив 11 державних актів на землю пайовикам "Міжгір"я". Ще 183 акти виготовляються.

Зараз ви читаєте новину «Спілка "Міжгір"я" не видає пайовикам акти на землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути