четвер, 08 квітня 2010 17:03

"Позаминулої весни тут іще були будівельники, але грошей не діждалися"

Автор: фото: Юрій СТРИГУН
  Степан Томащук охороняє недобудований палац Шувалова в Тальному. Отримує 800 гривень щомісяця
Степан Томащук охороняє недобудований палац Шувалова в Тальному. Отримує 800 гривень щомісяця

Перший заступник голови Черкаської облдержадміністрації Петро Гаман заявив, що цьогоріч уряд не фінансуватиме історико-туристичну програму "Золота підкова Черкащини"

Державна програма "Золота підкова Черкащини" була затверджена 2005 року. Основним завданням її було відродження історичних пам"яток і створення сучасної соціальної інфраструктури. До програми включили 159 об"єктів. На 120 з них розпочато реконструкцію і відбудову, 65 — уже завершені повністю. У селах проклали 190,6 км газопроводів, відремонтували 20 шкіл, 12 фельдшерсько-акушерських пунктів, 53 будинків культури, реставрували та відновили 24 історичні пам"ятки.

— Торік фінансування з Державного бюджету теж не було. До 2012 року програму "Золотої підкови Черкащини" планували завершити. Вона спрямована на відкриття туристичних маршрутів під час Євро-1012, — говорить 55-річний Микола Суховий, начальник служби охорони культурної спадщини облдержадміністрації.

Для завершення будівництва музею археологічних культур Черкащини в селі Піковець Уманського району необхідні 27 млн грн.

— Там представлені знахідки трипільської культури, скіфського, ранньослов"янського і давньоруського часу. Музей збудований, залишилося зробити опоряджувальні роботи і благоустрій, — каже Микола Олександрович.

У Тальнівському районі почали реставрувати палац Шувалових. Для завершення робіт потрібні понад 26 млн грн.

Два роки ні копійки не виділяли, то й на третій не виділять

— Позаминулої весни тут іще були будівельники, але грошей не діждалися, — каже охоронець 20-річний Степан Томащук.

За 20 км звідси в Легедзиному створене відділення заповідника трипільської культури. На нього необхідні близько 2,5 млн грн. Директор відділення 46-річний Владислав Чабанюк новину про припинення фінансування сприйняв спокійно.

— Два роки ні копійки не виділяли, то й на третій не виділять. Попередньому урядові була байдужа наша доля, а цьому й поготів. Викручуватимемося як і раніше — скликатимемо толоки.

Для завершення ремонту резиденції Хмельницького, включаючи Суботів і Чигирин, потрібні близько 31 млн грн.

— Це невеликі кошти, зважаючи на ступінь виконаних робіт, — зазначає Микола Олександрович. — У Черкасах необхідно завершити роботи по створенню музею Данила Нарбута. Плануємо реконструювати обласний театр ляльок і відкрити музей народної ікони. Для музеїв Пушкіна і Чайковського в Кам"янці потрібно на ремонт понад 2 мільйони гривень. Будемо знаходити інші джерела фінансування.

Минулого року наприкінці грудня уряд виділив гроші на ремонт музею Шевченка. За кілька днів їх забрали, як невикористані за рік.

— Був конфлікт президента з прем"єром Тимошенко. То вона гроші так виділяла, щоб не дати, — каже Суховий. — Хіба ж це нормальне відношення? Тепер маємо надію, що нова влада хоч невеликими частинами і спочатку на найбільші об"єкти гроші виділятиме. А потім і на менші.

До цьогорічного Дня незалежності закінчать упорядкування музею Шевченка на Тарасовій горі та Успенського собору в Каневі. Це пообіцяв президент Віктор Янукович.

Зараз ви читаєте новину «"Позаминулої весни тут іще були будівельники, але грошей не діждалися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути