понеділок, 24 вересня 2012 05:30

Показали старі фото Черкас

Автор: Фото надане телеканалом ”Вікка”
  Фотокартка з виставки ”Черкаси. Історія твого міста”. На ній Ірина Дєвляшкіна (у центрі) з ріднею. Річковий порт. 1977 рік
Фотокартка з виставки ”Черкаси. Історія твого міста”. На ній Ірина Дєвляшкіна (у центрі) з ріднею. Річковий порт. 1977 рік

Фотовиставка "Черкаси. Історія твого міста" відкрилася в Черкаському художньому музеї. Експозиція приурочена до 21-ї річниці створення телеканала "Вікка", який і став одним з організаторів виставки. Телевізійна програма з такою назвою вже три місяці як в ефірі каналу.

— Ідея створити програму виникла після зустрічі із черкаським журналістом Борисом Юхном. Презентуючи мені свою книжку "Черкаські місторії", він показав фото Черкас. Коли я запитала, де він його узяв, відповів: у фотоальбомі дружини. Тоді й виникла ідея взяти світлини містян і показати, якими були Черкаси в 1950-1980-х, — розповідає гендиректор "Вікка" Любов Правдіна.

Усі знімки принесли жителі міста. На виставку зі 100 — відібрали 33.

— Унікальність проекту полягає в тому, що це не музейні фотографії, не світлини, які всім відомі, а знімки черкасців із сімейних альбомів, — каже Вікторія Курченко, журналіст, яка опікується цим проектом.

Із завідувачкою відділу науково-дослідної роботи музею Анжелою Алексановою ідемо сходами на третій поверх музею. У великій залі близько десятка стендів. На кожному — три-чотири фото. Усі — чорно-білі.

— Мені найдорожче ось це фото, — 42-річна Анжела Алексанова показує на знімок, на ньому скульптура жінки в українському національному одязі. — Статуя ще стояла в районі Річкового порту в 1970-х. Там минуло моє дитинство. Згодом її демонтували. Вона залишилася лише в спогадах, а дитячі згадки — найдорожчі.

Ідемо до наступного стенду. На ньому знімок із глинобитною хатою із солом'яною стріхою. Фото 1970 року. Унизу підписана адреса — бульв. Шевченка, 417.

— Це в районі нинішньої площі 700-річчя Черкас, — розповідає Анжела Василівна. — Я вже цих хат не застала. Але старі люди пам'ятають і таке.

Зупиняється біля знімка, на якому пляж. Фотографували з крутого берега Дніпра.

— Ви не повірите, але це спуск на Митницю в районі Палацу одружень. Фото 1961 року. Це ще природний Дніпро, а не водосховище. Зараз на цьому місці — спуск до магазину "Абсолют", а далі — спальний район Митниця. У 1970-1980-х сюди намивали пісок, щоб згодом збудувати цілий мікрорайон.

Каже, що майже всі світлини — любительські.

— Люди в першу чергу фотографували себе, а не краєвиди. Однак кращі з них — цікаві. Ось  знімок із вулиці біля драмтеатру. На фото дитина в тогочасній одежі. Але найцікавіша деталь — міський автобус, дещо дивної форми із заокругленням у кінці. Видно жорсткі сидіння. Або наступне — сквер за нинішнім будинком рад. Ось кам'яні скульптури, яких нині нема. Або іще деталь — будинок зв'язку із закликом: "Виконаємо п'ятирічку достроково". А поряд — нинішня Соборна площа. На ній — жодного автомобіля. Площа ще пішохідною була.

— Проект виявився живим. Люди ним зацікавилися. Із кожним днем кількість бажаючих показати старі фото збільшується, — каже Анжела Алексанова.

Виставка триватиме два тижні. На окремому стенді охочі можуть залишати для огляду свої давні фотографії.

Зараз ви читаєте новину «Показали старі фото Черкас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути