четвер, 01 липня 2010 18:08

"Наші дороги ремонту не підлягають"

400 млн грн мають виділити цього року на ремонт автодоріг у Черкаській області. Капітальної реконструкції або часткового ремонту потребують 80% шляхів державного значення та понад  90% місцевих.

Найгіршими дорогами в області називають смілянські. Через Смілу пролягає траса на Дніпропетровськ та інші великі міста Півдня. У курортний сезон зростає потік транспорту. Містом щодоби проїжджають понад 10 тис. автівок.

— Позаторік дороги, хоч і з натяжкою, але можна було назвати дорогами, — розповідає місцевий 43-річний Микола Сірик. — Торік засипали ями асфальтом на Загреблі та на деяких вулицях у центрі міста. Але невдовзі він, як то кажуть, поплив. А коли зійшов сніг нинішньої весни, злізла й решта покриття. У мене вже кілька разів диски на "жигулях" лопалися. Чомусь до сіл району дороги кращі.

— Я не перший рік таксую, — гнівається 35-річний Сергій Харченко. — Але такого жахливого стану доріг, як цього року, не пам"ятаю. На вулиці Богдана Хмельницького, Громова, Тельмана, 60-річчя СРСР просто боюся їхати. Буває, по два рази на місяць міняю опори, кожна коштує до 100 гривень. А як соромно перед гостями. Якось віз із потяга жінку з Білорусі. Доки об"їжджав ями, її знудило, бо голова закрутилася.

Вдається нашкребти 250–300 тисяч для ямкового ремонту

Андрій Колесник, мер Сміли, намагався запровадити досвід країн Балтії: місто розробляє документацію і проект доріг, а потім фінансує їх спорудження на дві третини. Решту беруть на себе жителі вулиці, де ведеться будівництво. Ідею ніхто не підтримав.

— Наші дороги, по суті, взагалі вже ремонту не підлягають, — пояснює Володимир Коваль, 60 років, начальник міського управління житлово-комунального господарства. — Треба знімати асфальт і по-новому стелити, виходячи із сучасних навантажень. На це потрібні мільйони. Таких коштів у бюджеті ніколи не було. У кращому разі вдається нашкребти 250–300 тисяч гривень для ямкового ремонту.

— Існують затверджені державні норми фінансування утримання доріг. Проте ми ще ніколи не отримували їх у повному обсязі. Можна сказати, що останні 10 років ми дороги не ремонтували. Тому сказати, які будемо лагодити першими, важко, — говорить Микола Алілуйко зі служби автомобільних шляхів у Черкаській області.

Місцеві шляхи може лагодити і ця служба, і органи місцевого самоврядування. Загальнодержавні утримує служба автодоріг.

Зараз ви читаєте новину «"Наші дороги ремонту не підлягають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути