Ексклюзиви
четвер, 25 листопада 2010 16:38

Найперші форми страхування запровадили в стародавньому Вавилоні

 

Термін "страхування" походить від латинського sinekura, що дослівно означає — безтурботний. Отже, страхування відображає ідею застереження, захисту та безпеки. Найперші форми страхування вводили вже у стародавньому Вавилоні.

Страхування — одна з найдавніших категорій суспільних відносин. Первинний сенс  пов'язаний зі словом "страх". Власники майна боялися знищення свого майна або його можливої втрати, пов'язаної зі стихійним лихом, пожежею і грабежем.

Першопрохідцями в області страхування в Україні були чумаки. Вони їздили по рибу  і сіль на береги Азовського і Чорного морів. Угодами передбачали, якщо в дорозі в котрогось із чумаків гинув віл, то на артільні гроші купували іншого.

— Кожен із нас думає, що з ним нічого не станеться, — каже Сергій Козачок, віце-президент, директор черкаської філії страхової компанії "Провідна". — Однак життя настільки непередбачуване, що в разі якого-небудь нещастя людина фактично залишається зі своїми бідами наодинці. Інколи в розпачі кидається в різного роду крайнощі. І тільки тоді приходить розуміння, що страхування — це не якась нав'язлива дрібниця, а найнеобхідніша річ. Скільки разів у житті страховику доводиться бачити розпач занадто безпечних людей і навпаки — подяку тих, які виявилися передбачливими. То ж чи варто випробовувати долю?

Серед наявних в Україні форм страхування виділяють обов'язкове та добровільне.

До першого належать страхування врожаю, медичне, авіаційне, морське. Загалом обов'язкове включає в себе 33 види страхової діяльності.

До добровільного відносять страхування життя, здоров'я, транспортних засобів, інвестицій, судових витрат. Загалом 22 види.

Існує поділ страхування на майнове та особисте. Перше передбачає страхування рухомого та нерухомого майна юридичних і фізичних осіб. Об'єкти особистого страхування — життя та здоров'я громадян.

Зараз ви читаєте новину «Найперші форми страхування запровадили в стародавньому Вавилоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути