четвер, 16 квітня 2009 21:15

Найбільше нітратів виявили в найдешевшій редьці

Перед Великоднем на ринках побільшало ранніх овочів. В Умані ціна редьки коливається від 13 до 17 грн/кг, огірків — 10–18 грн, помідорів — 17–20 грн. Кореспондент "ГПУ" перевірила овочі на вміст нітратів.

— Купив на лотку кілограм огірків і капустину, зробив салат — цілу ніч потім не спав, отруївся, — зазначає 28-річний уманчанин Володимир Гамаченко. — Скільки разів до цього купував — усе було нормально.

Купуємо овочі в трьох місцях: на перехресті вул. Тищика та Леніна, біля залізничного вокзалу, на ринку Вечірній. Одна продавщиця сказала, що огірки та помідори вирощені в нашому районі, а редька — кримська. Продавець на Тищика запевнив, що виростив овочі у власній теплиці, а помідори — турецькі.

— Усі овочі без нітратів, — каже 34-річний Андрій.Кажу, бо зі своєю сім"єю їх продегустували. Нікому зле не було.

48-річна Оксана Мурзак із санітарно-гігієнічної лабораторії санстанції подрібнює овочі, а потім заливає спеціальним розчином. За допомогою нітратоміра визначає кількість шкідливих речовин.

Найчистішими виявилися помідори. Лише в одній із трьох проб зафіксовано перевищення вмісту нітратів у 1,4 разу. Найменше нітратів містили помідори з ринку Вечірній. А от огірки з цього ринку мали нітратів удвічі більше норми. Найкращі огірки на стихійному ринку з вулиці Тищика — 47 мл/кг при нормі 200 мл/кг.

— Найнітратнішою виявилася редиска, — зазначають фахівці. — Концентрація нітратів перевищувала допустиму норму в півтора рази.

Раджу утриматися від споживання ранніх овочів

Рекорд поставила найдешевша редиска — нітратів у ній аж 3130 мл/кг. Це в 2,6 разу вище допустимого.

Овочі небезпечно купувати на узбіччях доріг, переконують працівники санстанції. Продукти можуть містити не лише забагато нітратів, вони вбирають солі важких металів та іншу отруту із вихлопних газів.

— Раджу взагалі утриматися від споживання ранніх овочів, — радить головний державний санітарний лікар міста 43-річна Лариса Качанова. — Їх треба їсти в період природного дозрівання. Приміром, для редиски — це друга половина травня — початок червня. Якщо купуєте — запитуйте в продавця сертифікат на продукцію, де має бути вказано вміст нітратів. Удома овочі помийте содовим розчином — 1 столова ложка соди на літр води. Потім — під струменем води. Обрізайте "хвостики" огірків і редиски, знімайте по 2–3 шари капусти та цибулі. Бажано, щоб кожна господиня вдома вирощувала петрушку, цибулю, іншу зелень.

Нітрати — це солі азотної кислоти. Коли вони потрапляють в організм, кров не може повноцінно переносити кисень до клітин. Перевищення вмісту нітратів санстанцією фіксується щороку. Продукцію з надмірним умістом мають вилучати й утилізувати.

Перевірити овочі на нітрати може будь-хто. Для цього слід звернутися в лабораторію  санстанції або ринку. Для аналізу слід подати 400 г продукту, написати заяву на ім"я головлікаря та заплатити за послугу приблизно 24 грн. Телефони для довідок в Умані: (804744) 585 26, 580 38.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше нітратів виявили в найдешевшій редьці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути