Ексклюзиви
четвер, 19 лютого 2009 20:08

На вітряк поставили лопаті від вертольота

Автор: фото: Лариса ЗЕЛЕНЕНКО
  Володимир Антипенко показує  власноруч збудований вітряк біля свого будинку у селі Мартинівка Канівського району. Електроенергію, яку виробляє вітряк, чоловік використовує лише взимку
Володимир Антипенко показує власноруч збудований вітряк біля свого будинку у селі Мартинівка Канівського району. Електроенергію, яку виробляє вітряк, чоловік використовує лише взимку

Щозими 60-річний Володимир Антипенко з Мартинівки Канівського району за допомогою вітряка, який поставив поряд із будинком, заощаджує 800 кубів газу.

— На будівництво за цінами 2000 року пішло близько тисячі гривень, — розповідає Володимир Васильович. — Звісно, дружина трохи бурчала, що гроші витрачаю бозна на що. Але з часом змирилася. Будував вітряк років п"ять. Він у мене працює в упряжці з газовим опаленням.

Пристрій виробляє електричний струм, який подається через кабель до котла. У нього господар уварив тен, який гріє воду в системі опалення. Через це газова автоматика котла вмикається рідше. Палива витрачається менше.

Висота вітряка — 10 м, розмах крил — 8 м. Генератор Антипенко придбав у Таганчанській в"язниці, коли її розформовували. Редуктор — на Мартинівському цукровому заводі. Лопаті — у земляка, відставного льотчика, який їх купив зі списаного вертольота.

За фахом Володимир Васильович технік-електрик. Працював на канівській дільниці електрозв"язку. Вийшов на пенсію, трудиться на радіоточці в своєму селі. У Мартинівці кажуть, Антипенко має золоті руки та світлу голову. Свої знання чоловік реалізує на потреби сільської громади. Сам спроектував і запустив фонтан біля школи. Збудував пам"ятник жертвам Голодомору в центрі села.

Зараз ви читаєте новину «На вітряк поставили лопаті від вертольота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути