Ексклюзиви
понеділок, 25 липня 2011 05:45

"На рік купляє упаковку таблеток за 400 гривень"

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  У сквері ”Надія” біля пологового будинку №2 у Черкасах працівник комунального підприємства ”Дирекція парків” Леонід Іванович косить амброзію.  Від цієї рослини страждають на алергію
У сквері ”Надія” біля пологового будинку №2 у Черкасах працівник комунального підприємства ”Дирекція парків” Леонід Іванович косить амброзію. Від цієї рослини страждають на алергію

На боротьбу з амброзією в Черкасах цього року виділили 200 тис. грн. За ці гроші її мають викосити, переорати ділянки, на яких вона росте, та засадити травою. На нічийних місцях це робитимуть працівники підприємства, що виграло тендер. На тих, які перебувають в оренді або користуванні, — їхні власники. Порушників штрафуватимуть.

У понеділок о десятій ранку із заступником директора департаменту муніципальної інспекції міськвиконкому 39-річною Ольгою Швець та інспектором 28-річною Анастасією Клименко їдемо вул. Смілянською в бік аеропорту.

— У п'ятницю ми давали приписи покосити траву. Дали на це три дні. Зараз перевіримо, як виконують, — каже Ольга Владиславівна.

— На приписи реагують по-різному. Буває, що не лише грублять, а й вихоплюють і рвуть їх. Проклинають із нецензурною лайкою, — додає Клименко.

Біля військової частини ручною газонокосаркою косить траву солдат контрактної служби 24-річний Роман Фофанов. Уздовж бетонної огорожі косами орудують 20-річний Олександр Чекерлан і 22-річний Олексій Мельниченко.

— Я із села, то знаю, як це робити. А Чекерлан узяв косу в руки вперше, але старається, — всміхається Олексій. — Я уже метрів 50 скосив від трансформаторної будки. Гуртом до обіду справимося. За цей рік укотре скошуємо, але від дощів швидко росте.

У парку біля пологового будинку ділянки із суцільної амброзії. Працівник комунального підприємства "Дирекція парків" 47-річний Леонід Іванович косить із восьмої ранку. Вимикає й кладе на землю мотокосу.

— За сьогодні скошу все, хоч і намахаюся, що й рук не відчуватиму. Казав колись батько: не схотів учитися, то тепер будеш горбатитися, — протирає окуляри. Вириває найбільшу рослину. — Вона ж дихати астматикам не дає. То треба й знищувати, доки не зацвіла.

Перевірка показує, що 70% приписів виконали.

— Складніше з приватним сектором. Тут дуже важко людей зобов'язати. Більшість кажуть, що їхня територія закінчується парканом. За межами нехай косить місто. Хоч є й такі, що скошують і без приписів, — зазначає Ольга Владиславівна.

У місті близько 100 га уражені амброзією. Найбільше цієї рослини в Південно-Західному районі, мікрорайоні Дахнівський, у районі Луначарського і Батицького та на Смілянській. Що не рік поросла площа зростає.

— Єдиний ефективний спосіб боротьби із амброзією — хімічний. Він дає 90 відсотків гарантії. Косити її не варто, це лише зміцнить її кореневу систему, і наступного року вона виросте ще сильнішою. Перед тим як розпочинати боротьбу із рослиною, необхідно чітко вивчити й визначити ареал її поширення, а не робити це хаотично. Адже під час цвітіння вона дуже швидко переноситься, — розповідає Людмила Ткаченко, 27 років, із Партії зелених.

Амброзія росте заввишки до 2 м. Її пилок спричинює алергію. Щороку під час цвітіння до лікарів звертаються сотні черкасців.

25-річна Марина з Черкас зо 10 років страждає на алергію від амброзії.  Через це на літо переїжджає в село за 20 км від міста.

— Там теж повно амброзії, але донька на неї не реагує, — розповідає мати Марини 47-річна Світлана Коваль. — Але в місті, очевидно, через поєднання хімічних частинок із пилком амброзії її організм реагує сильніше. Причому немає різниці, чи на вулиці, чи в приміщенні. Починає чхати, задихатися, безперервно сльозяться очі. Коли захворіла вперше, ми лікували як нежить. Закапували краплями. Але воно все одно не проходило. Звернулися до алерголога. Проби показали алергію на амброзію і соняшник. На рік купляє упаковку таблеток за 400 гривень. Від чого це в неї, не знаємо. Лікарі кажуть, її організм реагує на пил амброзії як на паразитів.

 

200

Стільки гектарів має колишній військовий полігон у Південно-Західному районі. Він є однією з найбільших ділянок амброзії в місті. Каже депутат міської ради 46-річний Володимир Мамалига, це бомба вповільненої дії. Адже там, де амброзію видно, з нею ще борються. А сюди і близько ніхто не підходить. Цю землю тримають для того, щоби потім перепродати або надати під щось. І вже питати з власників. Мамалига переконаний, що краще б 200 тис. грн пустили на розробку проекту комунікацій на цьому полігоні. Тоді полігон забудовували б, а не розросталася б амброзія.

 

Зараз ви читаєте новину «"На рік купляє упаковку таблеток за 400 гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути