понеділок, 12 вересня 2011 08:15

Молодіжний кредит дають на 30 років

Автор: фото: Інна Іщук
  Кікбоксер Сергій Черкаський у своїй квартирі в Черкасах. Узяв на неї молодіжний кредит. Протягом 30 років виплачуватиме щокварталу по дві тисячі гривень
Кікбоксер Сергій Черкаський у своїй квартирі в Черкасах. Узяв на неї молодіжний кредит. Протягом 30 років виплачуватиме щокварталу по дві тисячі гривень

19 молодих сімей отримали квартири за програмою молодіжного кредитування у житловому будинку на вул. Байди Вишневецького, 78 у Черкасах. Дім здали в експлуатацію у серпні.

З одним із власників помешкання, чемпіоном світу з кікбоксингу Сергієм Черкаським, зустрічаємося біля новобудови. Поки що він з дружиною та дитиною живе у батьківському будинку в Чигирині. До того мешкав у гуртожитку.

Сходами ідемо на сьомий поверх до його двокімнатки.

— Ліфт не працює, але надіюся, що буде. А ні, то будемо далі спортом займатися. Я завжди жив на першому або другому поверсі, то захотілося повище. Спочатку думав брати однокімнатну, але коли з'явилася дитинка, то змінив рішення, — відчиняє двері Сергій Черкаський, 26 років.

Квартира площею 75 кв. м. Є два балкони — з кімнати й кухні. В одній із кімнат на бетонній підлозі мішки шпаклівки, три каністри ґрунтовки, рулон сітки.

— Кімнати великі. Такі, що й зал для тренувань можна зробити, — жартує, йдучи на балкон. На вікнах — склопакети. — Гарно тут — дерева, зелень. І спокійно. Наче й у центрі, але тихо. Правда, на ремонт доведеться витратити чимало. Це не Радянський Союз. Тоді хоч якийсь туалет і ванна була у новій квартирі. А тут — нічого. Найперше, що робитиму, підлогу, стелю і стіни. Доведеться витратити як мінімум 10 тисяч доларів.

У майбутньому планує перепланувати житло.

— Хотілося б зробити трохи більшою ванну кімнату, тому що туалет дуже широкий. І двері широкуваті. Можна буде арочку або двері-купе. Як тільки зробимо мінімальний ремонт, одразу переїдемо жити, бо з батьками нецікаво, — іде на кухню. — Тут поставимо стіл, плиту й два стільці. Буває, заходиш у квартиру, а в ній чого тільки немає. У мене буде все по мінімуму — ліжко, ноутбук, крісло, на стіні — проектор, меблів не буде. Вузьку шафу-купе поставимо в іншій кімнаті вздовж всієї стіни, тут зберігатимемо всі речі.

На підлозі й стінах помічаю тріщини.

— Це не страшно, все одно підлогу треба буде вирівнювати й наносити інше покриття. Вони тут трохи зекономили. Будинок тримається на залізобетонних стовпах, стіни всі можна переносити. Бачив й інші новобудови, тому можу сказати, що цей будинок якісний.

Він стояв у черзі на квартиру чотири з половиною року. Віддав $20 тис. першого внеску. Тепер щокварталу протягом 30 років сплачуватиме 2 тис. грн. Квартира коштує близько $60 тис.

Програма молодіжного житлового кредитування в області діє з 2002 року. За цей час квартири отримали 315 сімей.

— Щоб отримати житло, треба стояти на квартирному обліку й мати задекларований стабільний дохід. На сім'ю із трьох осіб — це 4–4,5 тисячі гривень на місяць. Має значення і вік. Кредит надають людині до 35 років. Він є пільговим, тому що погашається протягом 30 років при відсотковій ставці 3 відсотки, для сім'ї з однією дитиною — безвідсотковий, двома дітьми — держава погашає 25 відсотків суми кредиту і трьома — 50 відсотків. Перший внесок платять у розмірі 3 відсотки загальної вартості перед укладанням кредитної угоди і 3 відсотки при отриманні документів на побудоване житло, — розказує 49-річний Олександр Паливода, директор Черкаського регіонального управління фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. — У нас на обліку зараз 213 осіб, а програма діє тільки до 2012 року. Якщо її не продовжать, то люди перейдуть на інші програми. Зараз запрацювала "Доступне житло" — якщо людина може заплатити 70 відсотків за квартиру, то держава погашає решту.

Зараз ви читаєте новину «Молодіжний кредит дають на 30 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути