Ексклюзиви
четвер, 03 червня 2010 18:56

Ліси на березі Дніпра передавали на 49 років за 37 гривень за рік

Скасували 28 розпоряджень колишнього губернатора Олександра Черевка та його першого заступника Петра Гамана про передачу приватним структурам у довгострокову оренду понад 200 га лісу. Незаконними їх визнав голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб. Рішення прийняв після неодноразових звернень депутатів Канівської райради.

— Не скажу про всі 28 ділянок, але більшість із них оформлялися за простою схемою, — каже заступник голови Канівської районної ради 60-річний Микола Фесенко. — У район приїздив чоловік, який називав себе людиною Черевка. Оформляв товариство з обмеженою відповідальністю, яке невдовзі за рішенням обласних властей ставало орендарем лісової ділянки. Так він об"їздив усю область. За моїми підрахунками, загалом оформив близько 200 гектарів лісу.

Здебільшого плата за оренду ділянки була невисока. Так, ліси на березі Дніпра в Канівському районі передавали на 49 років за 37 грн на рік.

— А у Ворохті Івано-Франківської області орендар платить за гектар майже 18 тисяч гривень, — обурюється Фесенко.

Наприкінці минулого року канівські депутати написали листа до Генеральної прокуратури. У Києві звернення переадресували до прокуратури Черкаської області. За кілька днів депутати отримали відповідь, що жодних порушень при передачі лісів в оренду не виявлено.

— Кажуть, це прокуратура узгоджувала особисто з Петром Гаманом, коли він після звільнення Черевка виконував обов"язки губернатора, — говорить Фесенко. — Тому й написали, що порушень немає.

За кілька днів депутати надіслали листа новопризначеному губернатору Сергієві Тулубу. Ще за тиждень Черкаська прокуратура прислала відповідь.

У Ворохті орендар платить за гектар 18 тисяч гривень

— Там було написано, що при передачі в оренду лісових ділянок була маса порушень, — усміхається заступник голови Канівської райради. — Оренда оформлялася без конкурсу, без установлення мінімального розміру орендної плати і ще багато чого.

Після висновків прокуратури Сергій Тулуб скасував розпорядження попередника.

Серед тих, кому відмовили надати ділянку, є і корсунь-шевченківський оздоровчий центр "Рось".

— Я більше року оформляв оренду, — обурюється його директор 60-річний Микола Січкар. — Іще раніше власник цукрозаводу Геннадій Бобов придбав у Виграєві кілька будинків. Придбати придбав, але ж до них не повітрям літати! Треба було оформити ще й землю. Ми пройшли всі кола чиновницького пекла, й ось тепер такий результат! Як це так — узяв і скасував! Якщо ми живемо в правовій державі, то мало би бути рішення суду.

— Раніше обурювали ситуації, коли нашими полями їздили невідомо чиї лісовози, що дерибанили колишні колгоспні ліси, — каже керівник товариства "Маїс" 50-річний Сергій Осадчий. Підприємство займається насінництвом. Йому теж відмовили надати ділянку в оренду. — Тому ми й намагалися захиститися в такий спосіб. Ставити пилораму чи сіяти кукурудзу в лісі не думали.

Іще до винесення прокуратурою рішення начальник черкаської міліції Валерій Дерновий заявив, що міліціонери виявили масу порушень при передачі в оренду лісових ділянок на Черкащині.

Зараз ви читаєте новину «Ліси на березі Дніпра передавали на 49 років за 37 гривень за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути