четвер, 07 травня 2009 20:01

Леніна облили фарбою на першотравень

У ніч на 1 травня невідомі облили яскраво-жовтою та червоною фарбами пам"ятник Леніну в місті Умань. Фарбу вилили на п"єдестал та піджак вождя. На постаменті написали "Геть ката". О 9.00 напис комунальники замалювали.

— Говорив із міліціонерами, вони запевнили, що опівночі пам"ятник був чистим. Вони з вечора патрулювали центр міста, — зазначає представник Уманської ради ветеранів 72-річний Анатолій Ходан. — Обов"язково домагатимемося розслідування, щоб не допустити серйозніших дій: демонтажу, переносу чи руйнації пам"ятника. Це наша історія, і ми маємо її пам"ятати.

Активісти ветеранської організації чергуватимуть біля постаменту.

— Ми останній рік не проводили чергування, бо було спокійно, — каже Ходан.

Кілька років тому пам"ятник уже обливали фарбою. Чотири рази міськрада розглядала рішення про його демонтаж. Проте щоразу пропозицію відхиляли.

У місті Канів 22 квітня кілька десятків комуністів і людей старшого віку не пустили до пам"ятника Леніну представників партії "Свобода", що принесли вінок із колючого дроту. Але 1 травня "свободівці" таки поклали вінок. Через годину його забрала міліція.

— Увечері того дня мені подзвонив невідомий, — каже голова міської організації "Свобода" Юрій Гамалій. — Трубку взяла дружина. Її попередили, що коли я не припиню "виступати", моїй сім"ї буде погано.

Канівський пам"ятник вождю позаторік обстріляли з рушниці. Скульптура стояла без вуха. У квітні цього року її відремонтували місцеві комуністи.

Зараз ви читаєте новину «Леніна облили фарбою на першотравень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути