
У Черкасах на базарах заборонили торгувати кров'янкою та домашньою ковбасою. Проте продавці пропонують ці продукти з-під прилавка.
— Дівчата, пробуйте. Не пожалієте. Я сама роблю кров'янку. На совість. Кілограм — 25 гривень, — припрошує продавщиця на Центральному ринку. На прилавку серед шматків свинини лежить кров'янка.
Швидко скидає з вагів купу м'яса і кладе одне кільце.
— Ой, провіряючі, — раптом дивиться ліворуч. Накриває кульком кров'янку й ховає під прилавок. — Та ні, показалося.
Підходить 67-річна Ганна Потапенко. Куштує ковбасу:
— Мені зважте кілограм. Тільки точно, бо піду й переважу на контрольних вагах. Бо я бачу, у вас стрілочка не на нулю.
На другому поверсі павільйону, де торгують салом і м'ясом, кров'янку продають в одному місці. Купа засмаженої ковбаси виблискує жиром, має апетитний вигляд. Біля прилавка вишикувалася черга із 10 людей.
— Я в цієї жіночки беру постійно. Кров'янка дуже смачна. Все в міру — і кров, і гречка. Сала не пожаднічали. Від цього вона аж у роті тане. А мені байдуже, що нею торгувати не можна. Я беру давно й ні разу не травилася. Та ви подивіться на продавщицю, в неї і фартух чистенький, і на прилавку порядок. Ковбасу дома протушую або на протівні, або в мікроволновці. Чи просто ріжу на кружальця й піджарюю на сковороді, — говорить 42-річна Тетяна Майстренко.
Біля рядів із салом у пластиковому відрі — тонкі чищені кишки. Кажуть, що із м'ясокомбінату. Метр коштує 3 грн.
— У мене, якщо людина купляє м'ясо, то я кишки даю даром, — говорить 52-річна Любов Бесараб із села Білозір'я. — А продаю, то за метр тонких прошу по гривні, а за кілограм товстих по 3. Бутель крові коштує 10 гривень.
На вул. Руставі біля магазину "Лідія" кров'янку можна купити майже щодня. Нею кілька років по черзі торгують двоє повних жінок. Привозять її "кравчучкою" у пластиковому відрі, яке ставлять у картонний ящик. Щоб довго була теплою, обмотують рушниками. Продають по 26 грн/кг.
— Вони виїжджають десь близько третьої дня. Я купляю в Аньки. Вона торгуватиме завтра. У неї кров'янка на сіль мені підходить. А Танька трохи недосолює. Обидві постійним клієнтам грам на 50 кладуть більше, — каже одна з продавщиць продуктового кіоску.
— Ми ринки перевіряємо раз на півріччя, — каже 50-річний Віталій Жаврід із міської санстанції. — А так цим питанням займається лабораторія ветеринарної експертизи. Вони відповідають за ту продукцію, що продають на ринку. Чого не можна торгувати кров'янкою, бо не відомо що за кров, яка тварина, як забивалася. Наприклад, на підприємстві тварину оглядає ветеринар, міряє температуру, беруть на дослідження печінку, підшлункову. А в домашніх умовах, може, тварину дорізали, бо захворіла. Те, що продається за межами ринку, повинна контролювати міліція. Хоч випадків отруєння кров'янкою не було.
Коментарі
1