понеділок, 21 листопада 2011 06:45

"Коли підписували договір, будинок був майже готовий"

Автор: фото: Інна ІЩУК
  Будинок із торговельно-офісним приміщенням по вулиці Героїв Сталінграда, 42/1 у Черкасах почали зводити 2006 року. Обіцяють здати до кінця наступного. Зараз там тривають фасадні роботи
Будинок із торговельно-офісним приміщенням по вулиці Героїв Сталінграда, 42/1 у Черкасах почали зводити 2006 року. Обіцяють здати до кінця наступного. Зараз там тривають фасадні роботи

Близько 10 багатоквартирних будинків у Черкасах не можуть добудувати протягом останніх років. Люди вклали гроші у спорудження, але житла досі не отримали.

— Ми дали кошти 2008 року. Продали хату в селі Шишаки Полтавської області. Переїхали жити до батьків дружини в Червону Слободу. За нову однокімнатну квартиру треба було заплатити 30 тисяч доларів. Суму внесли протягом півроку, — розповідає 40-річний Владислав. Вклав гроші у будівництво по вул. Героїв Сталінграда, 7. — Коли підписували договір, будинок був майже готовий, залишалося тільки зробити дах і завершити внутрішні роботи.

Здати в експлуатацію новобудову обіцяли наприкінці 2009-го. Проте того ж року спорудження зупинили.

— За ці гроші в той час можна було купити страшну однокімнатку в старому будинку в поганому районі. І зробити в ній ще купу всього. Звичайно, якби зачекали хоча би півроку, то за наші гроші можна було знайти й гарну квартиру. Але хто ж тоді знав? І де тоді зберігати таку суму? Під матрацом? Не знаю, чи тоді б спокійно спали. А якби понесли в банк, то була б інша плачевна ситуація, — продовжує Владислав.

Зараз подружжя щомісяця ходить перевіряти, як посувається будівництво.

— Здати в експлуатацію обіцяють щокварталу, — говорить дружина Юлія, 38 років. — Тепер — у першому кварталі 2012 року. Про те, щоб забрати гроші, не думаємо, бо зараз є де жити. Договором передбачено, що ми можемо забрати кошти, але не знаю, наскільки це реально зробити.

На розі вул. Б. Хмельницького та бульв. Шевченка стоїть недобудова, обгороджена бетонним парканом. Звели три поверхи. Стіни подекуди обмальовані графіті. Будмайданчик поріс бур'яном. Через паркан видно сухі дерева. По бульв. Шевченка, 340 розпочали ще одне будівництво. Бетонний паркан стоїть при самій дорозі, тому зробили дерев'яний перехід для пішоходів. Крізь ворота видно фундамент і стіни. Асфальт поступово заростає травою, на території розкидане будівельне сміття. Над парканом висить плакат про купівлю квартир та здачу в оренду офісних приміщень.

Багатоповерхівка по вул. Героїв Сталінграда, 42/1 готова, бракує тільки пентхауса. Робітників не видно. Директор будівельної організації каже, там закінчують фасадні роботи. Крізь скляні двері торговельно-офісного приміщення помітно мішки з будматеріалами, відра, складену плитку.

— Будинок не можемо здати в експлуатацію, тому що криза в житловому будівництві. Проблеми не в нас, а в людей, які не можуть купувати житло, — пояснює 52-річний Олег Чернецький, директор приватного підприємства "Євгенія", що зводить багатоповерхівку по вул. Героїв Сталінграда, 42/1. Обіцяють здати її до кінця наступного року. — Те, що ви бачите, ми спорудили за дев'ять місяців. Три роки тому все зупинилося. У січні 2008 року в будівництві житла спад був 60 відсотків. Зараз у Черкасах "Добробуд" почав зводити один будинок. Якщо так триватиме й далі, то через три-чотири роки в Черкасах не буде жодної нової квартири.

Зараз ви читаєте новину «"Коли підписували договір, будинок був майже готовий"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути