понеділок, 27 лютого 2012 06:45

Катастрофічної повені не прогнозують

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

У Черкаській області готуються до повені. Найбільш небезпечними є Шполянський, Катеринопільський, Лисянський та Звенигородський райони.

— Уже зараз повсюди заготовлюємо мішки з піском. Проводимо щотижневі наради. На 28-29 лютого запланували штабні навчання у селищі Єрки на річці Шполці. У квітні-травні Дніпром прийде велика вода з Росії і Білорусі. Снігу там удвічі більше ніж у нас. Підтоплення загрожує селам Канівського, Черкаського, Чигиринського районів, — розповідає Олександр Криворучко, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації.

Спеціалісти стверджують, що передумови для весняного паводку існують.

— Загалом для весняної повені повинні бути чотири передумови, — говорить метеоролог Черкаського гідрометцентру 54-річна Ірина Джулай. — До уваги беруться висота снігового покриву, глибина промерзання ґрунту, товщина льоду й різке потепління. Середня висота снігу в області — 22-25 сантиметрів. В останні декілька зим висота снігу не перевищувала 8 сантиметрів. Товщина льоду зараз — 25-28 сантиметрів. Думаю, за кілька днів буде 40, а місцями й 50 сантиметрів. Ґрунт промерз на 23-25 сантиметрів, але цілком може промерзнути до півметра. Це значить, що вода не буде просочуватися в землю.

Найголовніша умова повені — різке потепління. Його поки що не очікують.

— Замість раптової весни матимемо періоди поступового танення. Прогнозуємо, що від середини лютого вдень температура підвищиться до нуля і більше, а вночі підморожуватиме. Ситуація повториться на початку березня. Варто відзначити, що останні два роки були маловодні й рівень води у річках Черкащини невисокий. Ми очікуємо, що весняна повінь таки буде, але до загрозливих ситуацій не дійде, — каже Джулай.

На малих гідроелектростанціях області повені будуть раді.

— Великої повені не буде. Води зараз дуже мало, — розповідає 57-річний Михайло Атаманюк, заступник директора товариства "Гідроресурс-К". — Кривоколінська ГЕС на річці Гірський Тікич працює лише 2 години на добу. Зайвій воді ми будемо тільки раді. Зараз у водоймищі 300 тисяч кубометрів води, а розраховано воно на вдвічі більшу кількість.

Найбільша повінь за історію Черкащини сталася 1980 року внаслідок великого снігопаду й раптового потепління. Вода затопила кілька тисяч будинків уздовж берегів річок.

Зараз ви читаєте новину «Катастрофічної повені не прогнозують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути