понеділок, 07 листопада 2011 05:15

Хворобу можна занести на одязі

— Недавно у під'їздах порозклеювали оголошення про те, що всім власникам домашніх улюбленців треба обов'язково їх вакцинувати. Але я не розумію, навіщо мені щеплювати свою кішку, якщо вона взагалі не буває на вулиці і не контактує з іншими тваринами. Кілька років вона не виходила з квартири. Від кого вона може заразитися, — запитує черкаска 30-річна Ірина Павлова.

Навіть якщо тварина не виходить на вулицю, все одно є ризик зараження інфекційними, аденовірусними хворобами, грибками, мікроспорами чи навіть кліщами, пояснюють ветеринари. Хвороби передаються не тільки при контакті з іншими тваринами, а й через предмети побуту. Господар може принести віруси в будинок на одязі та взутті.

— Це називається зараження через посередника, — пояснює Микола Денисенко, головний лікар ветеринарної клініки "Фауна". — Усі ми їздимо у громадському транспорті, ходимо вулицями, по яких бігають бездомні тварини, тобто так чи інакше маємо контакт з ними. Наприклад, людина тримала вдома на руках хворого кота. Потім у цьому одязі їхала у громадському транспорті. Той самий кліщ чи вірус потрапив з її одягу на сидіння, потім на нього сіла інша людина і принесла його додому на собі. Там господаря зустрів собака, лизнув його та заразився. Так само до вас у квартиру приходять гості, які могли контактувати з хворими тваринами. Тому, навіть якщо ваш кіт чи собака і не буває сам на вулиці, щеплення йому все одно треба робити.

Зараз ви читаєте новину «Хворобу можна занести на одязі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути