Ексклюзиви
четвер, 03 червня 2010 18:59

Хворих на туберкульоз охоронятимуть

В обласному протитуберкульозному диспансері, що в селі Геронимівка поблизу Черкас, найняли охоронців. Шестеро чоловіків працюють по двоє у зміні. Їхнє завдання — не дозволяти хворим самовільно залишати заклад і захищати працівників.

— Кабінет Міністрів дав розпорядження, аби тублікарням виділили гроші на охорону. На сесії обласної ради це було зроблено і з 25 травня у нас уже працюють охоронці, — розповідає 61-річний Мирон Олійник, головний лікар тубдиспансеру. — Це треба було зробити вже давно. Адже багато хворих, не долікувавшись, залишають лікарню і заражають людей у тролейбусах, магазинах, на вулиці. Окрім того, охоронці мають захистити наших працівників. На ніч у відділенні на 80 ліжок лишаються дві медсестри і санітарка. А приходять усякі — накурені, нанюхані, напиті. У лікарні багато колишніх в"язнів, які починають на волі встановлювати свої порядки, і медсестра їм перечити не може. А охоронці — хлопці молоді, здорові, з ними розмова зовсім інша.

Серед пацієнтів тублікарні більшість — люди з невеликими статками. Багато хто не доліковується до кінця. Туберкульоз стає нечутливим до ліків. Таких називають хіміорезистентними. У відділенні з такими хворими поставили двері з кодовим замком.

— Протитуберкульозні установи мусять бути закритими, — каже Олійник. — Щоб хворі не виходили в населені пункти, доки не пролікуються й не стануть безпечними для оточуючих. Інакше нам ніколи не подолати епідемію. Проте силоміць не відпускати з лікарні хворого ми все одно не маємо права.

Зараз хворих на туберкульоз в області — понад 800 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Хворих на туберкульоз охоронятимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути