Ексклюзиви
понеділок, 19 вересня 2011 06:15

Голову Христинівської райради затримали за шахрайство

Минулої п'ятниці на засіданні сесії Христинівської райради депутати задовольнили заяву її голови Володимира Мастилка, 61 рік, про дострокове припинення повноважень. Керівника райради на сесії не було — напередодні його затримали працівники черкаського УБОЗу. Вивели з кабінету в наручниках.

У Христинівку їду автобусом Умань—Монастирище. У селі Орадівка Христинівського району, звідки родом Володимир Мастилко, заходять дві жінки.

— Ви чули, що нашого благодєтєля судять? — запитує жінка років із 55.

— У кого гроші, тому суди не страшні, — відказує друга, на вигляд років із 50. — Мастилко як головою колгоспу був, то весь скот спродав. Розікрали тоді все, шо можна було. Та й живуть добре.

Сесія, призначена на 9.00, затримується. Заступник голови райради 52-річний Микола Яременко зачитує 16 питань. Одне з них — закриття фельдшерсько-акушерських пунктів у районі, зчиняється сварка.

— Мастилко не міг три сесії провести через ці ФАПи, — перешіптуються депутати. — Нащо їх закривати? Треба обрати нового голову, а вони знову те саме. Я його 25 років знаю, ніколи не повірив би, що він таке міг зробити.

Усі питання Микола Яременко переносить на наступну сесію і зачитує заяву на звільнення Володимира Мастилка. Депутати голосують "за". Потім таємним голосуванням головою райради обирають Миколу Передрія з Народної партії — він єдина кандидатура у списку.

Про колишнього голову говорять неохоче.

— Людина комунікабельна, досить принципова, — каже Микола Яременко. — По роботі зауважень до нього не було.

— Це не моя компетенція, — говорить голова Христинівської райдержадміністрації Володимир Сидорчук, 59 років. — Навіть слова вам не скажу.

Володимира Мастилка підозрюють у шахрайстві та отриманні хабара. Кілька років тому він, працюючи в Умані керівником місцевого відділення "Райффайзен банк Аваль", зі своїм заступником 34-річним Максимом Мітасовим і знайомим підприємцем ошукали кількох людей. Незаконно отримали кілька мільйонів гривень.

— 2005 року ми взяли 1,5 мільйона гривень кредиту під заставу будівлі. Мали погасити за два роки, — розповідає одна з ошуканих клієнток Олена, 39 років. Має в Умані власне підприємство. — Потім попросили ще 500 тисяч гривень. Нам дали ці гроші та продовжили кредитну лінію до 2008 року. У вересні 2007-го із банку  прийшов лист із вимогою віддати гроші за місяць. Мастилко і Мітасов сказали, що за певну винагороду, допоможуть мені — дадуть інший кредит, яким я зможу погасити цей. Попросили за це 90 тисяч гривень. На підставного підприємця дали ще одну позику під нашу будівлю. За обналічку всієї суми взяли 20 тисяч гривень.

Олена справно гасила кредит. У березні 2008 року заробила грошей і хотіла його закрити. Володимир Мастилко із заступником узяли з неї 2 млн грн готівкою.

— Мітасов видав нотаріусу бумагу, що будівлю можна зняти з іпотеки. А минулого року з банку прийшов лист, що маю 1,6 мільйона гривень боргу. Виявилося, що Максим Мітасов поставив будівлю на іпотеку без нашого відома. Гроші забрали собі. Їх обох звільнили з банку. За півроку вони повернули близько 250 тисяч гривень. У міліцію ми звернулися, коли в банку сказали, що заберуть будівлю, — розказує жінка.

Володимир Мастилко і Максим Мітасов перебувають під вартою. За неофіційною інформацією до правоохоронців звернулися близько 30 ошуканих клієнтів.

 

На роботу їздив "Чері Амулет"

Володимир Мастилко був головою Христинівської райради з січня цього року. До того із серпня минулого — очолював Христинівську райдержадміністрацію.

Одружений. Має трьох доньок. Із дружиною Світланою мешкає у Христинівці. На службу їздив робочою китайською "Чері Амулет". У його дружини — джип "Ніссан Кашкай". Мастилки мають дім у районі новобудов на вул. Лесі Українки. Розділений на двох власників. Двір огороджений парканом із цегли, вистелений плиткою. На дзвінок ніхто не виходить. Сусід, що живе через стіну з Мастилками, говорить, що нікого немає вдома:

— Я стільки років знаю цю сім'ю, нічого поганого не скажу. Усе може бути, мабуть, дорогу комусь перейшов.

 

Зараз ви читаєте новину «Голову Христинівської райради затримали за шахрайство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути