понеділок, 03 вересня 2012 06:15

Два мішки грибів назбирали за чотири години

Грибні місця області визначили за розповідями місцевих грибників.

1. Села Деменці, Худоліївка, Трушівці, Медведівка уздовж траси на місто Чигирин. У лісах ростуть лисички, білі гриби і польські. Трапляються місця, що на 10 м можна зібрати піввідра, розповідає грибник Костянтин Горбіков, 34 роки. Якось йому вдалося назбирати там два мішки за 4 год. Лисички ростуть цілими полянами, може бути 20 штук в одному місці, а білі гриби й польські поодинокі. Після дощу треба приїжджати, тільки-но світає, бо по гриби їдуть більшість черкасців.

2. Ліс поблизу навчального центру державної прикордонної служби України Оршанець. Грибників не багато, бо закрита зона й далеко не заїдеш. Автомобіль треба лишати біля шлагбаума і йти вбік. Спочатку буде перший ліс, там грибів небагато, зате є ліщина. А от у другому лісі ростуть маслюки і грузді.

3. Хвойний ліс у селі Піщана Тальнівського району. 51-річний Віталій Харченко з міста Тальне минулої п'ятниці за 3 год. назбирав 10 відер. Раніше найбагатшим місцем на гриби вважали урочище Шалаське біля села Романівка. Там збирали опеньки. Але останні роки виявилися засушливі, тому грибів було мало. Років 5-10 тому можна було зібрати від двох до п'яти відер за день.

4. Бучацьке лісництво на лівому березі Дніпра поблизу Канева. Місце зручне, бо недалеко від міста і є де поставити машину. Там ростуть різні гриби — білі, польські, сироїжки, решітки. Гриби можна збирати весь сезон — від червня до жовтня. Також опеньків багато у лісі поблизу канівського мікрорайону Копані. Поряд кінцева зупинка міського маршруту №2. У грибний сезон зайти в неї неможливо. Усі везуть повні відра і кошики.

Маслюки найкраще збирати біля села Межиріч. Там молоді хвойні ліси. Оскільки село розташоване на трасі Канів — Черкаси, місцеві продають гриби біля дороги.

5. Урочища Чуїха та Руденкове поблизу міста Городище. Там збирають опеньки. У грибний сезон увесь ліс заставлений машинами, мотоциклами, тракторами та велосипедами. Білого гриба вагою 600 г знайшов у лісі Борис Ягода з Городища. Поряд ріс і трохи менший 200-грамовий. Чоловік уперше натрапив на таких велетнів, хоча й досвідчений грибник.

6. В Уманському районі гриби збирають у трьох лісах. Найбільшим є ліс Синицько-Паланського лісництва. Там ростуть білий гриб, опеньки, лисички, піддубники, грузді та шампіньйони. Білих грибів багато у лісах під селами Городецьке та Громи. У Громівському лісі є й лисички та опеньки, розповідає директор Товариства мисливців і рибалок "Уманське" Юрій Мулько.

7. Село Мохнач Чорнобаївського району. Його землі належать Нижньосульському національному природному парку. Це заповідна територія біля річки Сула. Туди їздять по білі, польські гриби та маслюки. Грибники кажуть, останнім часом побільшало червивих.

Зараз ви читаєте новину «Два мішки грибів назбирали за чотири години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути