четвер, 02 квітня 2009 19:52

Дуб Залізняка клонують

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
  Біля дуба Максима Залізняка в селищі Буда Чигиринського району фотографуються туристи. Кажуть, це найстаріше дерево в Україні. Йому — 1500 років. Дуб внесений до списку десятка найстаріших дерев Європи
Біля дуба Максима Залізняка в селищі Буда Чигиринського району фотографуються туристи. Кажуть, це найстаріше дерево в Україні. Йому — 1500 років. Дуб внесений до списку десятка найстаріших дерев Європи

Одне із найстаріших та найбільших в Україні дерев — дуб Залізняка — хочуть скопіювати на генетичному рівні. Дерево росте в урочищі Холодний Яр за селищем Буда Чигиринського району.

— Якщо чесно, ми не хотіли б це афішувати, доки немає результатів, — каже завідувач філіалу "Холодний Яр" Національного історико-культурного заповідника "Чигирин" Богдан Легоняк, 46 років. — Така ідея в нас виникла давно. А тепер спробуємо це зробити. Є відповідна домовленість із Київським інститутом генетики та дендропарком "Софіївка".

Останнім часом дуб усихає. Головна причина — його поважний вік. Припускають, дереву понад тисячу років. Поки для подовження життя йому обрізують сухі гілки, підживлюють коріння, обробляють стовбур речовинами проти шкідників.

— Усі хочуть притулитися до дуба, а більшість — ще й відрізати на пам"ять шматок кори. Навантаження на кореневу систему дуже велике, — нарікає Легоняк. — Науковці Київського агроуніверситету рекомендували створити дереву умови, наближені до природних: обгородити, посадити біля нього траву, низькорослі кущі. А туристів ближче ніж на 10 метрів узагалі не підпускати. Так і зробимо. Навіть візьмемо охоронця з палицею.

Обхват дуба — 8,9 м, висота — 24 м. У стовбур шість раз влучала блискавка. За легендами, під деревом відпочивали Богдан Хмельницький, Северин Наливайко, Максим Залізняк, Тарас Шевченко. Подейкують, пісня "Ой чого ти, дубе, на яр похилився?" — саме про це дерево.

Зараз ви читаєте новину «Дуб Залізняка клонують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути