четвер, 19 серпня 2010 20:05

Дамбу на Тясмині може прорвати

Захисну дамбу на річці Тясмин у Чигирині може прорвати. Збудована вона в 1960-х, жодного разу не ремонтувалася. Тепер дамбою щотижня проїжджають 700 багатотонних автомобілів.

— Після утворення Кременчуцького водосховища рівень води в Тясмині на 9,5 метрів нижчий, ніж у Дніпрі, — каже 59-річний Олексій Чигирик, перший заступник голови Чигиринської райдержадміністрації. — Усе було б добре, якби не появився порт "Нібулону" у Вітовому. Сільгоспвиробники масово повезли туди зерно й важкі 40-тонні автомобілі просто знищили дорогу. А про дамбу й говорити нічого.

Усередині дамби, якраз під дорогою розміщена насосна станція, яка перекачує води Тясмина у Дніпро. Віднедавна її працівники бояться ходити на роботу.

— Люди бояться й правильно роблять, — продовжує Чигирик. — Уявіть, що над вами гупає по старим бетонним плитам 40-тонний автомобіль. Як "Нібулон" будувався у Вітовому, то всі раділи, що з"явився порт. Але ніхто не подумав про під"їзні шляхи. Якщо знищимо дамбу, то під"їзний шлях буде один — повітрям.

Керівництво райдержадміністрації вже веде перемови із "Нібулоном" про ремонт дамби за його рахунок. Вартість реконструкції можуть визначити лише експерти. За підрахунками районних спеціалістів вкласти треба не менш як мільйон гривень.

Якщо дамбу прорве, під водою опиняться 16,5 тис. га земель і 26 населених пунктів.

Зараз ви читаєте новину «Дамбу на Тясмині може прорвати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути