четвер, 09 грудня 2010 18:02

Чоловіки йдуть із життя через втрату роботи, жінки — через проблеми у родині

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Із даху чотирнадцятиповерхового будинку по вулиці Свердлова, 93, у центрі Сміли, стрибнули п’ятеро людей
Із даху чотирнадцятиповерхового будинку по вулиці Свердлова, 93, у центрі Сміли, стрибнули п’ятеро людей

"Підлітки найчастіше вчиняють самогубства через проблеми в особистісній сфері — конфлікти з батьками, учителями чи однолітками, перша любов, приниження, проблеми в інтимно-сексуальному житті. У студентів зломи стаються через перегрузки, зміни умов проживання й оточення. Те саме у призовників", — розповідає 64-річний Віталій Розін, заступник головного лікаря Черкаського обласного психоневрологічного диспансеру.

У людей середнього віку основні причини — побутові та виробничі. Серед пенсіонерів спостерігають так звані альтруїстичні самогубства. Це коли вони не хочуть заважати дітям, обтяжувати їх своїми хворобами та безпомічністю. Чоловіки найчастіше йдуть із життя через втрату роботи, жінки — через проблеми у родині.

Хто найбільш схильний до самогубств? Як розпізнати таку людину?

— У психіатрії існує таке поняття, як "портрет суїцидента" — це чоловік середніх років, що втратив роботу, розлучений, без дітей, зловживає алкоголем. Він дуже схематичний, але найбільше відповідає характеристикам самогубці. Жінки рідше вкорочують собі віку, бо в них більше відповідальності за родину. Але частіше пробують це зробити, щоб налякати оточуючих. У чоловіків відповідальність перед родиною менша. Три четверті самогубців — психічно здорові люди, які просто потрапили в складні життєві умови. За тиждень-два, якщо самогубство не вдалося, людина вже думає, якою ж була дурною.

90 відсотків самогубств скоюють у стані депресії. Але депресія — це не тільки поганий настрій, як більшість вважає. Окрім зміни настрою, це уповільнення мислення та м'язова загальмованість. У такому стані людина спрощено розуміє ситуацію і має обмежену кількість варіантів виходу з неї.

Які способи найчастіше обирають?

— 70 відсотків самогубців вішаються, 15 відсотків труяться. Решта способів — утоплення, вогнестріли, ураження струмом, порізи — не такі часті. Але це не тому, що їх вчиняють рідше. А тому, що важко визначити, чи це було самогубство, чи нещасний випадок. Смерть через вогнепальну зброю та повішення вибирають собі чоловіки, жінки зазвичай ріжуть вени або труяться. Психічно хворі люди часто вибирають рідкісні способи. Наприклад, викидаються з вікон або спалюють себе. Чверть самогубців, яких вдалося врятувати, протягом року повторно пробують покінчити з життям.

Чому останнім часом зростає кількість підліткових самогубств?

— У дітей ще не сформоване поняття вартості життя. Разом з незрілістю мислення, емоційно-вольової сфери та відсутності досвіду навіть незначні конфлікти набувають великої ваги. Для підлітків і найменша проблема стає надважливою.

Зараз ви читаєте новину «Чоловіки йдуть із життя через втрату роботи, жінки — через проблеми у родині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути