понеділок, 19 вересня 2011 06:00

70 тисяч паломників очікує Умань на єврейський Новий рік

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Петро Паєвський: ”На допомогу нашим більш як 400 правоохоронцям приїдуть поліцейські з Ізраїлю”
Петро Паєвський: ”На допомогу нашим більш як 400 правоохоронцям приїдуть поліцейські з Ізраїлю”

Через відкриття безвізового режиму між Україною та Ізраїлем на єврейський Новий рік Рош-га-Шана 29 вересня в Умані очікують рекордну кількість хасидів. Посол Ізраїлю в Україні Реувен Дінель каже, можуть приїхати 70 тис. паломників.

Про особливості цьогорічного паломництва та підготовку міста до приїзду брацлавських хасидів розповідає 58-річний Петро Паєвський, заступник міського голови Умані.

Біля його кабінету на третьому поверсі міськради сидить кілька осіб. За 10 хв. з кабінету виходять хасиди і представники комунальних служб міста. У кабінеті на столі — купа паперів.

— Міністр туризму Ізраїлю під час візиту теж назвав цифру у 70 тисяч. У нас є дані з аеропортів. Бориспіль — близько 16 тисяч, Одеса — 6,5 тисячі, Вінниця — до 2 тисяч. За підсумками минулого року скажу, що Умань може забезпечити нормальні умови для тисячі осіб. Таку кількість паломників можуть прийняти готелі міста. Ще частина проживатиме на заводі "Мегомметр", частина в наметовому містечку, а решта у приватному секторі. 70 тисяч місто за кілька днів прийняти не зможе.

Є якісь особливості у цьогорічній підготовці?

— Уперше всі приватні фірми, які приймають та перевозять паломників, легалізувалися. Це, зокрема, фірми "УманьРент" та "Шолом". Вони заздалегідь мають знайти хасидам житло та проконтролювати поселення. Крім того, реєструватимуть осіб, які здають помешкання паломникам. Не секрет, що люди, які поселяють у себе хасидів, не хочуть платити податки. Зараз при умові офіційної здачі житла вони матимуть гарантії, що з ним нічого не станеться. Бо його при здачі автоматично застрахують. Найменша виплата за страховкою — 10 тисяч гривень.

Місто отримає прибутки від паломництва?

— Якщо будуть зареєстровані всі паломники, сплачені податки з пунктів харчування, наметового містечка, торгівлі, з житла, перевізників, то міський бюджет наповнюватиметься. Разом з тим ми запровадили туристичний збір. Він становить 1 відсоток суми проживання. Його збиратимуть уповноважені агенти. Якщо люди житимуть у наметовому містечку, то наметове містечко, якщо в готелі, то готель. У приватному секторі цю роботу виконуватиме "УманьРент".

Які основні проблеми виникають під час приїзду хасидів? Вирішите їх цього року?

— У минулі роки найгостріше стояли питання прибирання та води. Місцеві здавали житло, але при цьому не сплачували за воду, яку використовували паломники. Стягти додаткову плату не могли, бо вони не мали лічильників. Цього року безкоштовно ставимо лічильники в районі вулиці Пушкіна, куди приїздить найбільше хасидів. Щодо сміття, то його планують прибирати цілодобово. Фірма "Еко-Сервіс" та комунальне підприємство "Комунальник" виділять додаткову техніку і працівників. Щодо проблем із правопорядком, то на допомогу нашим більш як 400 правоохоронцям приїдуть поліцейські з Ізраїлю.

Чому приїзд хасидів викликає невдоволення у деяких представників місцевих громадських організацій і городян?

— Уманці незадоволені, бо разом з віруючими паломниками до нас їдуть кримінальні елементи. На жаль, не всі паломники поводяться гідно, є проблеми і серед уманців. Щодо громадських організацій, то це спекулювання інтересами жителів міста у своїх цілях. Можливо, таким чином хтось готується до виборів, забуваючи про імідж міста та країни.

Якби жили на вулиці Пушкіна, чи здавали б житло паломникам?

— Я живу не на Пушкіна, але якби жив, то не здавав би свою квартиру. Не тому, що гроші мені зайві, а тому що люблю спокій і комфорт. Не думаю, що зміг би пустити чужих людей зі своєю вірою у свій дім.

Зараз ви читаєте новину «70 тисяч паломників очікує Умань на єврейський Новий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути