пʼятниця, 14 липня 2017 05:25

Температура в авто має бути на п'ять градусів нижча, ніж надворі

У спеку автомобільний кондиціонер може спровокувати ангіну чи запалення легень. Щоб не захворіти, потрібно правильно обирати режим роботи пристрою та не вмикати його на повну потужність.

— Після того як машина довго простояла на сонці, краще увімкнути кондиціонер і вийти на 10–15 хвилин. Коли повернетеся, виставте на більш теплий режим, — каже майстер столичного СТО "Альянс-сервіс" Валерій Скорик, 39 років. — До температури в салоні треба звикати поступово. Якщо одразу сіли в авто й ніколи чекати назовні, ввімкніть кондиціонер на режим "вентилятора", щоб обдував салон. Коли трохи звикнете, вмикайте на охолодження. Намагайтеся не потрапляти під прямий повітряний потік. Воно має розсіюватися рівномірно. Не можна направляти дефлектори повітря на обличчя й грудну клітку. Їдучи в далекі поїздки, стежте, щоб кондиціонер не дув постійно на ноги. Інакше болітимуть. Краще направляти повітря вгору. При цьому вікна в салоні треба підняти, бо буде протяг.

Температуру ­кондиціонера виставляють на 5–7 градусів ­нижчу, ніж надворі. Якщо вона різко відрізняється від вуличної, організм відчуває стрес. Тому салон охолоджують поступово. Комфортна для людини — 19–24 градуси.

Захворіти можна не лише від різкого перепаду температур, а й через брудні фільтри кондиціонера.

— Потрібно щороку проводити антибактеріальну чистку пристрою. Адже в ньому накопичуються бактерії та грибок. Якщо цього не робити, то водій і пасажири дихатимуть шкідливими мікроорганізмами, — продовжує. — Для профілактики ­кондиціонер потрібно вмикати раз на два тижні, хоча б на 10–15 хвилин навіть узимку. Інакше масляна плівка, що покриває внутрішні деталі системи, опуститься вниз і вони висохнуть. Кондиціонер, що працює "­всуху", розносить бруд по системі. Ним дихають усі, хто сидить у салоні.

Коли працює кондиціонер, варто перемикати періодично режим із циркуляції повітря в салоні до засмоктування з ­вулиці.

Відчиняють вікна з одного боку

В автомобілях без кондиціонера не варто відчиняти всі вікна одразу, щоб не застудитися, каже водій-професіонал 52-річний Олексій Квач.

— Найбезпечніше опускати скло лише з одного боку. Скажімо, з правих передніх і задніх дверей. У салоні стане прохолодніше, якщо відчинити вікна задніх дверей. Проте швидше 80–90 кілометрів на годину так краще не їхати — стоятиме сильний гул. Можна не почути сигнали інших машин. На швидкості понад 90 кілометрів на годину вмикають вентилятор пічки й відчиняють наполовину бічні вікна праворуч і трохи те, що за водієм. Повітря починає циркулювати колом і температура знижується.

Зараз ви читаєте новину «Температура в авто має бути на п'ять градусів нижча, ніж надворі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути