пʼятниця, 13 квітня 2018 06:25

"Судова тяганина триває від одного року. Забирає багато нервів"

11,3 тис. грн компенсації виплатили дорожники Василеві Танчинцю із райцентру Виноградів Закарпатської області. Торік 10 лютого на вул. Копанській цього міста потрапив у дорожню яму його автомобіль "Фольксваґен". Порвав шину переднього колеса й пошкодив підвіску. Яма утворилася після неякісного ремонту дороги. Її ширина — 70 см, довжина — 90 см, глибина — 15 см.

Апеляційний суд Закарпатської області зобов'язав Службу автомобільних доріг виплатити Василеві Танчинцю 5,5 тис. грн матеріального збитку, 800 грн витрачених на оцінку пошкоджень і 5 тис. грн відшкодування за моральну шкоду.

Кожен автовласник може вимагати від дорожників відшкодування за завдані збитки автомобілю, кажуть юристи.

— Перед цим варто зважувати доцільність позову. Бо, наприклад, заміна пошкодженого колеса коштує 300 гривень. Немає сенсу готувати позов. Зазвичай судова тяганина триває від одного року. Забирає багато нервів. Інша річ, якщо автомобіль отримав суттєві пошкодження або для водія це питання принципове, — говорить автомобільний юрист Богдан Глядик, 30 років. — Коли правильно все оформити, дуже високий шанс, що справа завершиться успішно.

Якщо автомобіль втрапив у яму і після цього є пошкодження на його деталях, викликають поліцію. Вона оглядає місце пригоди, фіксує всі ями на дорозі, складає схему ДТП і протокол. Поліцейські встановлюють організацію і відповідальну за ділянку дороги особу.

— Коли водій їхав швидко, не зміг зорієнтуватися і залишив 20 метрів гальмівного шляху, його можуть визнати винним, — каже юрист. — До приїзду поліції варто зробити фотографії та відео з місця події. На них має бути дорога, дорожні знаки. Також — відзняти яму так, щоб було видно її розмір і глибину. Знайти свідків, які підтвердять, через що пошкодився автомобіль. Очевидці не завжди можуть дочекатися приїду поліції. Якщо вони готові свідчити, потрібно взяти контактні дані і вказати їх при оформленні протоколу.

Слід контролювати складання протоколу на осіб, відповідальних за утримання дороги. У схемі ДТП повинні бути вказані розміри ями, гальмівний шлях, інформація про відсутність попереджувальних знаків, якщо їх немає. Поліція неохоче визнає наявність неякісного дорожнього покриття.

— Щоб подати позов до суду, в потерпілого мають бути протокол з місця події, постанова, що визнає винною особу, відповідальну за певний відрізок дороги, та експертна оцінка завданої шкоди, — радить фахівець. — У суді слід довести, що водій не порушував правил дорожнього руху. Надати докази невинуватості та покази свідків. Вимагати треба відшкодування морального, матеріального збитку, витрат на експертизи та юридичну допомогу.

Зараз ви читаєте новину «"Судова тяганина триває від одного року. Забирає багато нервів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути