середа, 22 квітня 2009 17:05

Старі авто і трактори ДАІ списує безплатно

До 10 травня Державтоінспекція Вінницької області безкоштовно знімає з обліку транспортні засоби, що не експлуатуються п"ять і більше років, розукомплектовані та не підлягають відновленню.

Першим списало три старі вантажівки 1982 і 1986 року випуску місцеве підприємство механізації та шляхобудівництва.

— Ці автосамоскиди вже віджили своє. Якби не зняли з обліку, щороку платили б за об"єми двигунів до 1600 гривень за кожен, — каже заступник директора Сергій Дзензело, 46 років. — Щастя, що акція безкоштовна. Бо зняти з обліку одну машину треба 400 гривень.

— Збираємося чи розпродати по запчастинах списані одиниці, чи продати цілими, — продовжує Дзензело. — У такому стані ЗІЛ коштує 30 тисяч гривень. Двигун віддамо за 10 тисяч гривень, коробку передач за п"ять, редуктор — три, кузов — п"ять тисяч. Плюс у ньому десь тонна металобрухту. Вкладемо гроші у 26 вантажівок, які ще можна ремонтувати.

Коли розпадалися колгоспи, людям замість грошей віддавали старі трактори, кузови, причепи, пояснює начальник обласного ДАІ 37-річний Микола Сіманчук:

— Нині це вже металобрухт. Але він залишається на обліку. Люди мають сплачувати податки за роки простою на городі.

Для списання старої техніки автовласники мають звернутися в міжрайонний реєстраційно-екзаменаційний відділ із документами про реєстрацію авто та номерними знаками. Якщо свідоцтво про реєстрацію чи номери втрачені, це зазначають у заяві.

— Якщо авто нетранспортабельне, — продовжує Сіманчук, — інспектор із розшуку виїжджає на місце оглянути його. Готує акт на списання. Якщо людина через стан здоров"я чи похилий вік не може сама приїхати в МРЕВ, нехай передасть заяву через дільничних міліціонерів.

Наразі на Вінниччині зареєстровано 400 тис. одиниць автотранспорту. Під час акції можна зробити умовне списання. Його застосовують, коли водій не має коштів на ремонт машини. Авто можуть зняти з обліку на строк до п"яти років. Податків у цей час платити не треба. Згодом реєстрацію можна знову відновити за заявою.

Зараз ви читаєте новину «Старі авто і трактори ДАІ списує безплатно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути