пʼятниця, 13 травня 2011 04:15

Шляховики мають оплатити ремонт розбитої машини

"Своїм "фіатом" я вскочив у яму на автодорозі Чернівці–Хмельницький. Розбив картер. Ремонт коштував 1500 гривень. Дороги на Хмельниччині розбиті більше, ніж у сусідніх областях. Чи можна відсудити витрати за ремонт?"

Запитує Андрій Гринчук, 53 роки, з Кам'янця-Подільського Хмельницької області

Відповідає

Олександр Кротенко 25 років, адвокат, радник київської юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс":

— Добитися відшкодування зможете через суд. Пошкодження сталося з вини дорожньо-експлуатаційного підприємства.

Зверніться до місцевого управління ДАІ з інформаційним запитом про кількість ДТП на тій ділянці шляху, де пошкодили авто. Також вимагайте, щоб автоінспекція  дала коротку інформацію про кожну поломку чи аварію на тій ділянці. Відповісти мають упродовж п'яти робочих днів.

Проїдьтеся трасою. Ретельно фотографуйте кожну вибоїну, зазначайте місце та час фотозйомки. Знімки додайте до позову. У суді не обійдеться без автотехнічної експертизи. Її маєте пройти у державному інституті.

Позов подають до районного суду за місцем розташування управління дорожнього господарства. Слід указати також співвідповідача — сільську, селищну або міську раду, де сталася аварія. Якщо пошкодження було за межами населеного пункту, відповідати має районна державна адміністрація. Органи влади теж несуть відповідальність за стан доріг, згідно зі статтею 24 закону "Про дорожній рух" номер 3353-ХІІ від 30 червня 1993 року.

Позов не оплачується держмитом, бо ви є споживачем послуг дорожньо-експлуатаційної організації. Однак треба оплатити витрати суду в розмірі 120 гривень. Рішення суду на вашу користь автоматично означатиме й повернення вам витрат на експертизу та адвоката коштом дорожників.

Зараз ви читаєте новину «Шляховики мають оплатити ремонт розбитої машини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути