Ексклюзиви
середа, 16 жовтня 2019 05:40

Найпотужніша вантажівка обладнана танковим двигуном

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  ”Кадилак Девіль” 1959 року оснащений 6,4-літровим двигуном на 345 кінських сил. Машина на фестивалі отримала гран-прі. Її зобразять на афішах і в рекламі наступного ”Олд Кар Ленду”, що відбудеться навесні
”Кадилак Девіль” 1959 року оснащений 6,4-літровим двигуном на 345 кінських сил. Машина на фестивалі отримала гран-прі. Її зобразять на афішах і в рекламі наступного ”Олд Кар Ленду”, що відбудеться навесні

— Така машина одна в Україні. Вона брала участь у перегонах на трасі Монте-Карло, — говорить керівник харківського клубу "Самоход" Олександр Осетров. Стоїть на фестивалі ретроавтомобілів "Олд Кар Ленд" біля білого спортивного автомобіля "Рілі" 1933 року. — Цієї британської марки вже не існує, а ось модель у відмінному стані. Його навіть не реставрували. Має лише чотири деталі неоригінальні. Решта — із заводу.

Фестиваль відбувся 4–6 жовтня у Музеї авіації на столичній вул. Медовій, 1. Там серед 80 літаків і гелікоптерів ­виставили понад 800 машин. Найстарішим — 80 років. Це "Мерседеси", "Шкода", "Фіат" та інші.

— Цей "Форд Т" організатори визнали найстарішим на фестивалі, — пояснює Олександр Осет­ров. — Обладний ручним стартером і карбітними ліхтарями. У них засипали хімічну суміш, заливали воду й вироблявся газ, який підпалювали. Вогонь освітлював дорогу через лінзи. У "Форда Т" немає бензонасоса. Пальне йде до двигуна самотоком. Через це власники таких машин заїздили на гору задом — аби двигун не заглух.

Головна тема фестивалю — американські машини 1950–1970 років. Їх виставили на червону доріжку. Авто стережуть двоє охоронців із відеореєстраторами. Один із перших у ряду — "Кадилак Флітвуд" 1959 року. У нього великі задні крила, подібні до авіаційних, масивні гострі ліхтарі й багато хромованих деталей. Поряд стоїть такий само червоний дводверний автомобіль — "Девіль". Обидва оснащені 8-циліндровими бензиновими двигунами об'ємом понад 7 л.

— Знайшли цю машину в газеті оголошень. Зрозуміли, що це цінний екземпляр, після телефонної розмови з власником, — розповідає Федір Костогриз. Він привіз машини автовозом із Черкас. Відчиняє двері, заводить і виїздить у напрямі сцени. — Ще в 1950-х американські виробники дуже багато оснащували подібного рівня. Тут є електропривід сидіння, вікон і навіть кватирок на дверях. Також на заводі обладнували кондиціонером і датчиками світла — аби фари вночі автоматично вмикалися. Ми цю машину повністю відреставрували. На ній приємно їхати. Авто завжди привертає увагу людей навколо.

Неподалік від експозиції американських автомобілів завели кільцевий спортивний КрАЗ-5450. Від нього йдуть під великим тиском клуби сірого диму, кабіна вібрує. Через звук двигуна не чути музикантів на сцені. Автомобіль оснащений танковим двигуном на 1200 кінських сил. Призначений для перегонів. Розганяється до 100 км/год за 5 сек.

— Це наш 11-й фестиваль. Цього року зосередилися на американських моделях і найстаріших автівках, які можна знайти в Україні. Серед згаданих вперше до нас приїхав "Форд А" — автомобіль-епоха. Такий був популярний у США в 1930-х. У Радянському Союзі його виготовляли за ліцензією під маркою ГАЗ, — говорить організатор фестивалю Павло Лозовенко, 40 років. — Зробили безкоштовний вхід для всіх, хто зареєструється у нас на сайті й прийде в ретрообразах на фестиваль. Провели покази моди 1920-х, 1950-х, 1970 років. Ще можна було побачити реконструкцію боїв часів Другої світової із застосуванням техніки. У суботу ­відбулося ретро-ралі на Кубок ФАУ. Власники старовинних машин мали виконати низку завдань і пройти маршрут містом. Виграє той, хто набирає найменше штрафних балів.

Зараз ви читаєте новину «Найпотужніша вантажівка обладнана танковим двигуном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути