вівторок, 22 січня 2019 05:00

Користувачів авто за дорученням записують у Держреєстр

Власники автомобілів, які їх продали за дорученням, зможуть уникнути штрафів, що зафіксовані пристроями автофіксації "Трукам". Минулого тижня на сайті Кабінету міністрів України опублікували нове роз'яснення.

Водії, які їздять не своїм авто, мають зареєструватися у Державному реєстрі транспортних засобів як "належний користувач".

Пристрої автоматичної фіксації з минулого року встановлені на трасах і у містах, частина з них уже працюють. Вони зчитують номерний знак автомобіля, на якому перевищили швидкість. За номером визначають власника. Йому МВС і нараховує штраф.

— Якщо більшість часу за кермом авто проводить не його власник, то в базу Держреєстру варто внести користувача машини. Надалі штрафи приходитимуть йому, — каже автоюрист 58-річний Володимир Караваєв. — Проте записати у реєстр можна лише одну особу.

Для цього звертаються у сервісний центр МВС. Подають копії водійських посвідчень, паспортів власника автомобіля й уповноваженої на водіння особи. А також дають копію нотаріального доручення або угоду лізингу чи інший документ, що підтверджує необхідність використання авто другою особою.

Документи можна подати до реєстру й ­через інтернет. Однак перед цим у сервісному ­центрі МВС отримують право на електронний документообіг й електронний підпис. Його копіюють на флешку.

— Процедура доволі складна. Її доцільно проводити, якщо вашим авто хтось користуватиметься довгостроково, — вважає фахівець. — Якщо ж в реєстр не внесли користувача авто, то є ­тільки один спосіб власнику машини уникнути штрафу — користувач-порушник напише заяву в МВС про те, що саме він скоїв порушення.

Зараз ви читаєте новину «Користувачів авто за дорученням записують у Держреєстр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути