пʼятниця, 16 листопада 2018 06:30

Вживані іномарки подешевшають

Автор: Володимир МУКАН
 

Минулого тижня народні депутати прийняли в другому читанні законопроекти №8487 і №8488. Перший знижує акцизи на автомобілі, які ввозять в Україну. Другий передбачає жорсткіший контроль за машинами на єврономерах. Обидва набудуть чинності після підписання головою Верховної Ради, президентом і публікації в офіційних друкованих виданнях.

— Цей закон є компромісним рішенням. З одного боку, він суттєво зменшує вартість розмитнення. З другого — написаний так, що блокує масову появу на українських дорогах 20-річних аварійних іномарок, — говорить автоексперт Микола Руденко, 41 рік. — Думаю, влада зробила максимальний крок назустріч євробляхерам, який могла. Якби ще більше знизили податки, бюджет втратив би запланований дохід від ввезення машин. Ринок перекосився б у бік купівлі вживаних авто. Іноземні автогіганти не завозили би нові моделі, позакривали б представництва. За два-п'ять років автопарк України нагадував би країну третього світу.

Закон №8487 передбачає зменшення акцизу на авто. Базовий акциз для нового легкового автомобіля з бензиновим двигуном становитиме 50 євро, із дизельним — 75 євро. Ставку акцизу для автомобілів із бензиновим двигуном об'ємом від 3 л підвищили до 100 євро, для дизельних об'ємом від 3,5 л — до 150 євро. Дозволили ввозити машини, які не відповідають нормам токсичності Євро-5.

— Закон впливає не лише на старі іномарки на єврономерах, а й на весь автомобільний ринок, — додає фахівець. — У цілому він призведе до здешевшання більшості машин із двигунами внутрішнього згоряння. Найбільше ціна знизиться на вживані іномарки. Зараз за 5-річний "Фольксваґен Ґольф" потрібно платити 5,2 тисячі євро податків, за новим законом — 2 тисячі. Розмитнення 12-річної "Ауді А6" обійдеться в 2 тисячі замість 6 тисяч. Електромобілі незначно подорожчають. Закон вводить акциз за кожен кіловат потужності їхньої батареї. Відповідно популярні "Ніссани Ліф" подорожчають приблизно на тисячу гривень, "Тесли" — на 3 тисячі гривень.

Закон №8488 передбачає підвищення штрафів за перевищення терміну тимчасового ввезення машин. Розширює повноваження поліції під час перевірки авто на "євробляхах". Для власників машин на єврономерах діятиме знижки.

Зараз ви читаєте новину «Вживані іномарки подешевшають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути