Ексклюзиви
вівторок, 20 серпня 2019 05:01

"Мазда" сама крутить кермо й повертає

Цього року почали продавати оновлені кросовери "Мазда СХ5". Червоний позашляховик стоїть біля компанії-імпортера неподалік столичного Північного мосту.

— Це фірмовий колір "Мазди". Називається "Соул ред крістал". Змінює вигляд залежно від кута погляду. Фарбують машини за спеціальною техноло­гією — спершу наносять шар чорного забарвлення, потім — червоний, далі — безбарвний, — розповідає представник дочірнього підприємства "Авто Інтернешнл" Тетяна Шеремет, 31 рік. Стоїть біля автомобіля.

Автор: Володимир МУКАН
  Світлодіодні фари розпізнають уночі зустрічне світло фар і автоматично припиняють сліпити водія навпроти
Світлодіодні фари розпізнають уночі зустрічне світло фар і автоматично припиняють сліпити водія навпроти

У СХ5 — масивна решітка радіатора. Передній і задні бампери майже не виступають. Арки коліс, пороги й нижні частини бамперів оздоблені чорним пластиком. Кліренс — 20 сантиметрів. П'ять камер вмонтовані по периметру кузова. В оновленій версії є система кругового огляду. Передні й задні ліхтарі світлодіодні.

— СХ5 — найпопулярніша модель "Мазди" в Україні. Їх купують через середню ціну й оптимальний розмір. Я сама їжджу на такій, "п'ятіркою" приємно рулити на будь-якій дорозі, — каже Тетяна. Показує на іншу червону СХ5. Дає брелок від автомобіля для проведення тест-драйву.

Цей автомобіль — із повним приводом у найповнішій комплектації. Оснащений бензиновим 2,5-літровим двигуном потужністю 194 к. с.

Спершу відчиняю багажник. Він з електроприводом. Його об'єм 477 літрів. У внутрішній бічній стінці є розетка на 12 вольт, пасочки для фіксації вантажу, невеликі відсіки для дрібниць. Запасне колесо в комплекті не йде. Замість нього і ремкомплект із компресором. Ліхтар із внутрішнього боку дверці багажника можна вимикати. Це зручно, коли є потреба тривалий час тримати машину із відчиненою п'ятою дверцею.

Спинки задніх сидінь складаються після відтягування спеціальних важелів у багажнику. Так можна збільшити об'єм відсіку до 1377 літрів.

Салон моделі стали оздоблювати якіснішими й дорожчими матеріалами — деревом, шкірою, алюмінієвими вставками. Стеля машини чорного кольору.

На задніх місцях просторо для трьох дорослих. Проте в людей зростом понад 190 см ноги впираються в переднє сидіння. Нахил спинки можна регулювати. Це зручно під час довгих подорожей, коли набридає знаходитися в одному положенні. Підлокітник заднього дивану має підставку для склянок та два юсб-порти.

На водійському місці посадка зручна та висока. Крісло оснащене електроприводом, пам'яттю положень, підігрівом і електровентиляцією. Кермо має великий діапазон налаш­тувань за висотою та до себе.

Торпеда виготовлена із м'якого пластика. Має вставки з ясеня та кольорового металу. Чимало деталей салону оздоблені шкірою. Кнопок і перемикачів на торпеді небагато, усі встановлені в ряд, як у БМВ. Металеві регулятори центральної консолі віддають прохолодою. Меню на сенсорному екрані перекладено українською. Всі символи та показники легко читати. На дисплей мультимедійного центру можна транслювати зображення зі смартфонів.

Центральний підлокітник за положенням не регулюється. Людям невисокого зросту було б зручніше, якби його розмістили ближче до торпеди.

Тисну на кнопку запуску двигуна: синхронно підскакують стрілки спідометра й тахомет­ра. Спідометр тут — це дисплей із зображенням шкали та стрілки.

На лобове скло проектуються показники швидкості й налаштувань машини. Це зручно, бо не потрібно опускати очі на панель приладів.

Переводжу важіль коробки передач у "драйв" і рушаю. Машина швидко прискорюється. На найбільших обертах двигун видає низький гул, як у спортивних моделях. Підвіска — помірно жорстка, але м'якша, ніж у меншої моделі СХ3. Керування гостре, подібне до спортивних машин.

Автор: Володимир МУКАН
  Автомобіль оснащений проекцією. Вона виводить кольорові написи на лобове скло перед очима водія. Відображає швидкість і налаштування круїз-контролю
Автомобіль оснащений проекцією. Вона виводить кольорові написи на лобове скло перед очима водія. Відображає швидкість і налаштування круїз-контролю

Виїжджаю на столичний проспект Степана Бандери. Електроніка спеціальними сигналами в бічних дзеркалах попереджає про транспорт у мертвих зонах видимості. Як тільки випадково перетинаю лінію розмітки, кермо протидіє моїм діям — повертається в зворотний бік і повертає машину в свій ряд.

СХ-5 оснащений системою "Айлуп", що під час гальмування перетворює кінетичну енергію на електричну й заряджає конденсатор. Це зменшує навантаження на генератор і скорочує витрату пального на 5–10%. Заощаджує пальне опція автоматичного заглушення двигуна під час короткотривалих зупинок, наприклад, на світлофорах чи перед пішохідними переходами.

Виїжджаю на ґрунтовку в лісосмузі неподалік Борисполя. Глибокі колії й горби машина долає легко. Час від часу звучить сигнал парктроніка, який сприймає високу траву за перешкоду. На піщаній місцевості, коли передні колеса пробуксовують, підключається задній привід.

За містом випробовую круїз-контроль. СХ5 рухається із заданою швидкістю 90 км/год. Як тільки скорочується дистанція до машини попереду, авто гальмує. Після увімкнення лівого повороту для обгону й виїзду на зустрічну смугу, самостійно набирає швидкість. Круїз-контроль — адаптивний, добре тримає авто в потоці. Можна виставити бажану дистанцію, яку машина має зберігати.

На Бориспільській трасі перемикаюся на режим "Спорт". Перемикаю передачі вручну підкермовими пелюстками. До 100 км/год удається розігнатися трохи більше ніж за 9 секунд. Як тільки проїхав понад 150 км, на панелі приладів з'явився напис "Відпочиньте" — спрацювала система контролю втоми водія.

Технічні характеристики "Мазди СХ5"

Привід повний
Двигун — потужність, к. с. /об'єм, л бензиновий 194/2,5
Коробка передач автоматична
Кліренс, см 20
Прискорення до 100 км/год, с 9,2
Максимальна швидкість, км/год 195
Витрата пального — місто/траса, л 8,8/6,3
Вартість, тис. грн від 729

Зараз ви читаєте новину «"Мазда" сама крутить кермо й повертає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути