четвер, 15 квітня 2010 07:03

Кожне четверте відшкодування отримують шахраї

Кожне четверте відшкодування за автостраховкою отримують шахраї, вважає 49-річний Василь Добра, аварійний комісар зі страхової групи "ТАС"".

Добра — колишній міліціонер. У страхуванні працює понад п"ять років. У його райцентрі Умані Черкаської області діє 15 страхових компаній. Аварійних комісарів мало. Шахраї користуються з того. Наприклад, завищують вартість ремонту машини. І отримують відшкодування.

— Найчастіше махлюють п"яні водії. Якщо у такого виявлять алкоголь, відшкодування за аварію він не отримає, — розповідає. — Такий водій домовляється із лікарем-наркологом. Щоб видав довідку, що алкоголю в крові не вище норми. З даїшником, щоб дав "правильний" протокол і схему ДТП. У мене був випадок: один п"яний в"їхав у бетонний паркан. Щоб отримати страховку, вчинив хитро. Міліції не викликав. Домовився з господарями, чий паркан побив. Машину залишив на місці, а сам пішов поспати ніч, аби алкоголь вивітрився. У страхову компанію подзвонив на другий день. Я знайшов свідків. Вони підтвердили, що водій тої ночі був нетверезий.

Якщо страхова компанія дізнається про сфальсифікований висновок, водієві відмовлять у виплаті. Лікареві зроблять попередження. Хоча можуть і звільнити з роботи.

— Мені теж кілька разів пропонували хабар. Але в нашій компанії є служба безпеки. Аварійних комісарів теж контролюють. Через кілька тисяч гривень хабара можу втратити роботу. Той воділа мене ж потім на роботу не візьме. Тому відмовляюся, — говорить аварійний комісар.

У перелік витрат на відшкодування записали протизаплідні пігулки

Постраждалі також купують довідки, де завищують збитки для здоров"я.

— Схема така: водій, який має поліс автоцивілки, за домовленістю чіпляє іншу машину. Техніка ледь пошкоджена. А от водій чи пасажир іншої машини нібито серйозно постраждав. За умовами автоцивілки, страхова компанія має оплатити їхнє лікування. Ці "потерпілі" приносять перелік витрат на лікування. Чого там тільки не пишуть, навіть протизаплідні пігулки. Я ці витрати, медманіпуляції завжди перевіряю. До того ж у нашому невеликому місті всі на виду. Одразу видно, чи людина справді постраждала чи дістала "липову" довідку.

Василь Добра пильно перевіряє аварії, де машини з однаковими габаритами отримують пошкодження різної важкості.

— Якщо один легковик добряче пом"ятий, а інший ледь подряпаний, тут і дитині ясно — підстава, — каже експерт.

Довести факт шахрайства страховим компаніям вдається лише у 5% випадків. В нечесності підозрюють 10–20%, але довести не можуть. Тому платять відшкодування.



425


таким у гривнях є розмір штрафу за відсутність поліса автоцивільного страхування у водія.

Повторний штраф становить 850 гривень.

Найпоширеніші способи шахрайства

— п"яний водій звертається в страхову компанію та ДАІ через день після аварії;

— машину страхують заднім числом, після аварії. За кілька днів пред"являють пошкоджену машину;

— підкуп ДАІ та лікарів для завищення вартості ремонту;

— ДТП без другого учасника, який нібито втік з місяця пригоди.

Зараз ви читаєте новину «Кожне четверте відшкодування отримують шахраї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути