середа, 14 листопада 2012 11:20

За найгіршого сценарію курс обвалиться до 13 гривень за долар - експерт

За найгіршого сценарію курс обвалиться до 13 гривень за долар - експерт
Дмитро Боярчук: грошей вистачить на півроку підтримки гривні. Фото: radiosvoboda.org

Через скорочення золотовалютних резервів Національного банку України (НБУ) на $10,7 млрд до $28,123 млрд курс гривні помітно послабиться у 2013 році.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив виконавчий директор консалтингової компанії "Case Україна" Дмитро Боярчук.

"Це критична межа, грошей вистачить на півроку підтримки гривні. Навіть перед кризою 2008 року резервів було більше - 38 мільярдів доларів. Курс гривні вже після нового року почне потроху опускатися. Як тільки опуститься до межі 9 гривень за долар, почнеться паніка, населення побіжить знімати свої депозити у гривнях, на державних підприємствах почнуться заборгованості. У результаті уряд вирішить надрукувати гривні, щоб погасити заборгованості по зарплаті. У найгіршому випадку до серпня один долар коштуватиме більше 13 гривень", - сказав Боярчук.

Він нагадав, що Білорусь підтримувала свою валюту протягом 10 років, підвищувала мито на всі імпортні товари.

"У них навіть такі дрібниці як жуйка чи "Кока-кола" коштували у половину дорожче, ніж у нас. Для білорусів це була розкіш. Натомість їхні підприємства так і не налагодили виробництва подібних товарів, а білоруський рубль девальвував на 75% за три місяці", - розповів Боярчук.

Експерт також спрогнозував, що через підвищене на 4% ввізних мит на 100 груп імпортних товарів із січня 2013 року на 4-7% подорожчають будматеріали, автомобільна гума та комп'ютерна техніка.

"Більшість товарів, на які збільшили мито, в Україні не виробляють. Якщо й роблять щось, то неякісно. Насправді депутати вирішили так залучити додаткові 500 мільйонів гривень, щоб підтримати стабільність гривні. Проте цих коштів буде все одно недостатньо", - підсумував Боярчук.

Зараз ви читаєте новину «За найгіршого сценарію курс обвалиться до 13 гривень за долар - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

86

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути