середа, 28 вересня 2011 12:24

За ціну в 60 копійок капусту краще згноїти: Фермери незадоволені цінами

За ціну в 60 копійок капусту краще згноїти: Фермери незадоволені цінами

Українські фермери продовжують скаржитися на дешеві закупівельні ціни на цього річний врожай.

"Мені капусту краще передискувати, ніж продавати, – скаржиться Юрій Рейнюк – фермер із села Здобуток Жовтня Тальнівського району Черкаської області. – За таку ціну – 60 копійок – її краще згноїти. Капуста має коштувати не менше 2 гривень".

Рейнюк вирощує овочі на 147 гектарах. Окрім капусти, сіє моркву, буряк, цибулю, помідори.

"За останній тиждень усе впало в ціні. Цибулю беруть по 2 гривні, а треба хоча би по 2,2. Кажуть, в Україні хтось викинув на ринок величезну партію, що швидко псується. От ціна й упала. Маю надію, що цибуля все ж у ціні втримається. Столовий буряк продаю по 1 гривні. Теж собі на збиток. Все, що дешевше 2 гривень – збиткове".

На сезон фермер наймає 24 робітники.

"Найперша стаття витрат – зарплата та податки. Навіть при мінімальній зарплаті – це солідна сума. Великі гроші йдуть на безхлорне добриво шведської компанія "Яра". Воно ідеально підходить для овочів. Тонна коштує 28 тисяч гривень. Наші виробники такого просто не мають у продажу. Далі – пальне. Тонна солярки коштує 9 тисяч гривень. Для овочів треба поле переорати й ідеально його обробити. На 30 гектарів овочів витрачаю 20 тонн солярки. Трактор з них практично не сходить. Вода для поливу теж не дешева – 62 копійки за "куб". Врахуйте сюди й заробітну плату для кількох поливальників. Окрема розмова - насіння. Вітчизняного на ринку немає зовсім. Купуємо сорти голландської селекції. Закупити насіння на гектар огірків коштує 1500 євро. А їх ще треба полити, підкормити", - розповів Рейнюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хай ліпше згниє, а за безцінь не віддам": Ціни на овочі обвалилися

У низьких цінах Рейнюк звинувачує уряд.

"Їм же вигідно, щоб усе дешевим було. Тому ніхто навіть спроб не робить, щоб якось збалансувати ринок. Але тут вони прорахувалися. Із досвіду знаю, якщо в цьому році овочі продавати по 1 гривні, то наступного все буде по 10. Зменшаться площі посівів, на щось буде неврожай і все. Той же уряд звинуватить нас у спекулятивному підвищенні цін. А зараз державні чини мовчать", - підкреслив він.

За минулий тиждень на 4 % впали гуртові ціни на яблука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Селяни збувають овочі за безцінь

"Це якийсь збіг обставин, – упевнений фермер із села Шаулиха Андрій Маленко. – Цього року дуже погано цвіли сади. У мене цвіт був лише на третині саду. Тому гуртова ціна на українські яблука зараз має бути на рівні 4-5 і більше гривень за кілограм.

Фермер із села Шевченкове Микола Олійник упевнений, що здешевлення яблук не станеться.

"Зараз на ринок викидають сміття – ранньостиглі сорти та ті, що довго не лежать. Займаються цим в основному фермери, які не мають холодильних установок. Зараз надворі тепло, тому вони бояться, що яблука зігріються й пропадуть. Уже пізньої осені якісні сортові яблука коштуватимуть 15 гривень за кілограм. На новий рік супермаркети їх продаватимуть вже по 20. Зниження ціни скоро минеться".

Зараз ви читаєте новину «За ціну в 60 копійок капусту краще згноїти: Фермери незадоволені цінами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

57

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути