вівторок, 27 вересня 2011 17:18

"Хай ліпше згниє, а за безцінь не віддам": Ціни на овочі обвалилися

"Хай ліпше згниє, а за безцінь не віддам": Ціни на овочі обвалилися

На Рівненщині через перевиробництво рекордно впали закупівельні ціни на картоплю та капусту. За кілограм бульби нині дають від 80 коп. до 1,50 грн, а капусту купують по 60-80 коп. за кілограм.

"За такими цінами овочі доводиться продавати собі в збиток. Виростити добрий врожай, як показує досвід українського селянина, ще не означає бути з прибутком. Капусту вирощую на 3 гектарах. Посадив середньостиглі сорти для квашення й частину для тривалого зберігання. Врожай на диво – 600-700 центнерів з гектара! Радію, коли хто по гривні з поля забирає. Якщо так діло піде дальше, то дешевше буде заорати її. Хай ліпше згниє, а за безцінь не віддам", - розповів Василь Радзівіл, голова фермерського господарства "Явір" із села Обарів Рівненського району.

Три роки тому через низьку ціну фермер залишив гнити в кагатах 30 тонн моркви. Каже, не знає що робити з картоплею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дешеві овочі та фрукти уповільнили інфляцію - Нацбанк

"Накопав 30 тонн, а в землі ще 60-70 лежить. Не вибираю, бо ніхто не купує. Заготівельники дають 80 копійок за кілограм. Добре було б по півтори гривні хоч віддати. Врожайність в мене 300 центнерів з гектара, якщо рахувати без дрібної", - додав селянин.

Василь Радзівіл займається фермерством майже 20 років, обробляє понад 50 га. Працює разом із дружиною Ольгою та зятем Миколою. Доньки мають роботу в місті.

В обласній Асоціації фермерів і приватних землевласників обвал цін на городину пояснюють перевиробництвом. Радять, якщо немає належних умов для зберігання овочів, збувати їх восени. Адже як свідчить статистика втрати на весну можуть скласти майже третину врожаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна виходить на четверте місце у світі з виробництва яблук

"Торік картоплі й капусти не вистачало й ціни на них виросли. Згадайте, з осені бульбу купували по 3-5 грн за кілограм, а кілограм капусти коштував як бананів – 10,5 гривні. Селяни сподівалися добре заробити на цих овочах і цього року масово взялися за їх вирощування, - розповідає Дмитро Українець, голова обласної асоціації фермерів. – Селяни під ці культури відвели удвічі більші площі".

Прибутковою селяни називають ціну на картоплю не нижче 3 грн за кілограм, а на капусту – 2,5 грн. Як повідомили в обласній Асоціації фермерів, у п'ятницю фермерами краю обговорять свої проблеми з головою обласної державної адміністрації Василем Берташем.

В ОДА запланували з цього приводу засідання круглого столу.

Зараз ви читаєте новину «"Хай ліпше згниє, а за безцінь не віддам": Ціни на овочі обвалилися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути