понеділок, 05 вересня 2011 09:15

В Європі знову наростає страх перед черговою кризою

В Європі знову наростає страх перед черговою кризою

Побоювання з приводу поглиблення боргової кризи в ЄС знову виросли після призупинення переговорів про виділення Греції чергової порції фінансової допомоги, а також призову Європейського ЦБ до Італії прискорити реалізацію заходів бюджетної економії.

Місія Міжнародного валютного фонду, ЄЦБ і Євросоюзу покинула в п'ятницю Афіни.

Переговори, йдеться в поширеному місією повідомленні, поновляться тепер в середині вересня. За цей час уряд Греції повинен буде завершити "технічну роботу" по бюджету на 2012 рік і за програмою структурних реформ.

За даними The Wall Street Journal, у сторін виникли розбіжності щодо того, яким чином можна вирішити проблеми, що виникли через нове збільшення "діри" в грецькому бюджеті.

"Грецька сторона наполягає, що невиконання цілей є наслідком рецесії. "Трійка" згодна з тим, що це зіграло свою роль, проте грецька сторона по суті не виконує взяті на себе зобов'язання, і необхідні нові заходи для поповнення втрат", - сказало газеті інформоване джерело.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боргову кризу Європи порівняли з "чорною смертю"

Джерело Financial Times зазначило, що недобір доходів тільки на чверть пов'язаний з поглибленням спаду в економіці, а в основній своїй частині є наслідком невиконання урядом економічної програми.

Поки сторонам не вдалося подолати розбіжності з цього питання.

Грецький уряд, пишуть газети, прогнозує дефіцит бюджету в цьому році в розмірі 8,1-8,3% ВВП проти обіцяних 7,6%. Експерти "трійки" очікують ще більш високого показника - 8,8% і тому наполягають на нових скорочення держвидатків.

Міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос заявив у п'ятницю журналістам, що переговори не перервані.

У той же час він сказав, що Афіни не повинні робити нових кроків, які можуть привести до поглиблення рецесії. Цього року він прогнозує скорочення ВВП країни на 5%.

Раніше очікували, що на початку нинішнього тижня переговори в Афінах успішно завершаться, що відкриє дорогу до виділення Греції кредитного траншу в 8 млрд євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боргова криза в Європі близька до рівня 2008 року - представник ЄЦБ

Проблема з невиконанням Грецією погодженої з кредиторами програми посилюється зростаючим небажанням ряду країн ЄС виділяти новий, другий за рахунком кредит Греції, без якого він навряд чи зможе уникнути дефолту в 2012 році. Незабаром парламенти країн єврозони повинні будуть проголосувати за схвалення другого пакету допомоги Греції.

Ситуація навколо Греції ускладнюється через вимогу Фінляндії надати їй забезпечення по кредиту в рамках другого пакету допомоги Греції обсягом 109 млрд євро, який повинен бути схвалений всіма 17 країнами ЄС. Поки немає зрозумілої схеми, як це може бути зроблено, а МВФ взагалі виступає проти будь-яких гарантій.

Обговорення варіантів участі в країни в допомозі Греції обговорювалося європейськими політиками в п'ятницю, проте Фінляндія відмовилася йти на поступки.

Вимоги Фінляндії не порушують план надання Греції чергового траншу кредиту в розмірі 8 млрд євро, оскільки ці кошти виділяються з першої програми, схваленої МВФ і Євросоюзом ще в травні 2010 року.

Зараз ви читаєте новину «В Європі знову наростає страх перед черговою кризою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути