середа, 06 липня 2011 20:45

У рейтингу найгірших економік світу Україна посіла четверте місце

У рейтингу найгірших економік світу Україна посіла четверте місце

Впливовий журнал "Forbes" опублікував рейтинг 10 найгірших економік світу, де Україна посіла четверте місце, пропустивши вперед Мадагаскар, Вірменію та Гвінею.

Щоби скласти рейтинг, його автори проаналізували статистичні дані за 3 роки зі 177 країн. Зокрема, враховували зростання валового внутрішнього продукту, рівень інфляції (беручи до уваги прогнози Міжнародного валютного фонду на 2012 рік), ВВП на душу населення, а також співвідношення експорту та імпорту.

Цьогорічний рейтинг суттєво відрізняється від того, що опублікували у 2010 році. Так, з рейтингу зникли Гана та Зімбабве. А такі країни як Вірменія та Ямайка погіршили свої позиції через глобальну фінансову кризу. Деякі інші держави, як-от Мадагаскар чи Нікарагуа, потрапили до переліку, як кажуть автори, завдяки невдалій політиці своїх лідерів. Недивно також, наголошують у "Forbes", що 8 з 10 найгірших економік світу перебувають на останніх позиціях за індексом корупційності "Transparency International".

Україну "Forbes" називає країною з "перспективним фермерством та значними запасами мінеральних ресурсів" і зазначає, що вона здатна стати провідною європейською економікою.

Натомість, пише видання, за показниками ВВП на душу населення Україна поступається "навіть таким країнам як Сербія та Болгарія". Державний департамент США пояснює це складною системою регулювання, слабким врядуванням, невиконанням рішень суду і корупцією.

Про незадовільну економічну ситуацію в країні кажуть й інші міжнародні організації. Так, за підрахунками ООН, за межею бідності нині живе кожні четверо із 5 українців. При цьому за останній рік українці збідніли на 10%. Україна посідає 83 місце у рейтингу розвитку суспільства ООН, втративши 7 позицій лише за рік.

У рейтингу ж економічної свободи, який укладає Світовий банк, Україна посідає 163 позицію - між Казахстаном та Гондурасом. Тоді як середня зарплатня в Україні складає від 2 до 2.5 тисяч гривень, українські мільярдери дедалі частіше фігурують не тільки в українських, але й у поважних світових рейтингах багатіїв. Деякі експерти припускають, що погіршення економічної ситуації та подальше розшарування населення можуть призвести до зростання в Україні протестних настроїв.

Перше місце у рейтингу посідає Мадагаскар. Скруту в тій країні автори рейтингу пояснюють цілою низкою військових переворотів, невдалою економічною політикою та стабільним зростанням кількості населення. Вірменію, яка посідає друге місце, автори називають практично повністю залежною від енергоносіїв з Росії та Ірану. При цьому її ВВП на душу населення складає 3 тисячі доларів, що становить менше третини аналогічного показника у сусідній Туреччині. Тоді як інфляція сягає 7%.

Третьою стала Гвінея, яка хоч і володіє половиною всіх світових запасів бокситів, але не може ефективно залучати інвестиції. Ситуацію погіршують проблеми з інфраструктурою, військовий переворот 2008 року та інвестиційні ризики. Про це кажуть в Державному департаменті США.

П'яте місце посідає Ямайка, за нею слідом ідуть Венесуела, Киргизстан, Свазіленд, Нікарагуа та Іран.

Раніше повідомлялося, Україна посіла 110 місце серед найбільш неблагополучних країн.

Зараз ви читаєте новину «У рейтингу найгірших економік світу Україна посіла четверте місце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути