середа, 25 липня 2012 17:45

НБУ думає, що обмеження розрахунків готівкою не вплине на комфорт покупців

НБУ думає, що обмеження розрахунків готівкою не вплине на комфорт покупців
В Україні можуть запровадити обмеження на розрахунки готівкою. Фото: segodnya.ua

Визначення граничних сум розрахунків готівкою як функція Національного банку встановлюватиметься з огляду на ситуацію в економіці.

Про це у відеокоментарі заявила директор генерального департаменту інформаційних технологій та платіжних систем Національного банку України Наталія Синявська.

"У законопроекті є норма, яка дає змогу Національному банку встановлювати граничну суму розрахунків. Ця сума визначатиметься після аналізу економічної ситуації для того, аби не створити якусь напругу в країні", - сказала вона.

За її словами, нині таких обмежень у чинному законодавстві немає.

"Зараз обмежень немає і цей законопроект також не запроваджує такого обмеження. Він лише говорить про те, що це можливо буде зробити", - зазначила Синявська.

Потенційно новація залежатиме також із міркувань її комфортності для населення, долала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До ПДВ і податку на прибуток хочуть додати ще один - з обороту

"Світовий досвід свідчить про те, що встановлюється достатньо високий рівень готівкових розрахунків для того, щоб пересічні громадяни, які здійснюють якісь покупки в торговельних мережах, не відчули дискомфорту. Запровадження обмежень стосуватиметься лише великих покупок", - запевнила Синявська.

Вона підкреслила, що законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків" ураховує міжнародні стандарти.

"Під час розроблення законопроекту було використано досвід провідних світових лідерів. Ми проводили консультації з Банком міжнародних розрахунків, з Європейським центральним банком. Багато місій міжнародних організацій працювали в Україні і всі їхні пропозиції були враховані", - розповіла представник Національного банку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров запропонував підкріпити китайський кредит на $3,6 мільярда держгарантіями

Нагадаємо, Верховна Рада затвердила в першому читанні ініційований Нацбанком законопроект щодо розвитку безготівкових розрахунків та регулювання платіжного ринку України.

Законопроект передбачає надання НБУ права встановлювати граничні суми розрахунків готівкою для фізичних та юридичних осіб, а також для фізичних осіб-підприємців, а також права Державній податковій службі здійснювати контроль над дотриманням порядку проведення готівкових розрахунків за товари і послуги.

Зараз ви читаєте новину «НБУ думає, що обмеження розрахунків готівкою не вплине на комфорт покупців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути