Ексклюзиви
пʼятниця, 25 листопада 2011 11:00

Нацбанк недостатньо захищається від кризи, що насувається - експерт

Нацбанк недостатньо захищається від кризи, що насувається - експерт

Заходи, які вживає Національний банк України (НБУ) задля недопущення фінансової кризи в Україні є правильними, але недостатніми, і Україні необхідний план "Б" на випадок погіршення ситуації в Європі.

Про це під час сьогоднішного круглого столу заявив член ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Роман Шпек.

"Чи ті всі дії, про які говорилося, які Національним банком вживалися, чи вони правильні? Правильні. Своєчасні? Своєчасні. А чи достатні? Ні. Недостатні. Бо Національний банк тут як один у полі воїн. Не можна покладатись, що дії Національного банку будуть достатньо ефективними та результативними, коли дії уряду неефективні, коли структурні реформи не проводяться, коли стан платіжного балансу - позитивний прогноз - при загрозливому стані торгівельного балансу", - зазначив Шпек.

Він упевнений, щоб уникнути таких серьезних наслідків від кризи, яка поширюється в Європі, в першу чергу необхідно забзпечити високі темпи економічного зростання і високі темпи створення робочих місць, що дозволить пережити кризу з меншими втратами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт передрікає глобальну кризу, яка повністю змінить світ

"Якщо ми дивимось, за рахунок чого балансується платіжний баланс: за рахунок переказів населення, яке все більше і більше втрачає роботу в західній Європі, чи в Росії, ... за рахунок короткострокових запозичень, інвестицій, які також в умовах кризи скорочуються, і от наш платіжний баланс при якихось катаклізмах, він через 1 ніч може стати різко від'ємним, а доступу до зовнішніх фінансових ресурсів немає. У нас є план "Б"? Ми знаємо, як будемо діяти, як дуже погано буде в Європі? Ми можемо бути впевнені, що такий потрібний "золотий рубль" чи номінований в доларі цінний папір уряду замінить відсутність структурних реформ? Я не вірю відносно того, що давайте домовимось з Росією, а після того будемо займатись реформами, або ми не займаємось реформами, бо вони непопулярні. Ніхто не наймав їх (владу, - ред.) на роботу займатись популярними речами, їх наймали на роботу робити складні речі, життєво необхідні, і от тут постає питання, як правильно в суспільстві зародити дискусію, що ми всі з вами повинні спонукати суспільство, щоб уряд своїми діями прагматичними, ефективними підтримував такі дії Національного Банку", - сказав Шпек.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк недостатньо захищається від кризи, що насувається - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути